Kulturhus på Söder blev spännande utmaning för energieffektivisering
Bostadsrättsföreningar kan spara stora belopp genom att energieffektivisera. Något som dock är lättare sagt än gjort för föreningar i anrika fastigheter med hög skyddsklassning. Brf Bellman på Söder i Stockholm fick därför värdefull hjälp av energi- och klimatrådgivningen i staden.

De vackra fönstren i Per-Olof Sandbergs vardagsrum påminner om kyrkfönster, och ger en oslagbar utsikt över Söders höjder och Riddarfjärden.
Bostadsfastigheten Kattan mindre 5 på Södermalm i Stockholm imponerar med sin slottsliknande arkitektur och sitt läge högt ovan Riddarfjärden. Det borgliknande huset med tinnar och torn byggdes i slutet av 1880-talet, och kan fortfarande beskådas i all sin prakt idag, över 130 år senare.
Å ena sidan skönhet och historia – å den andra många utmaningar för brf Bellman i samma hus. Byggnaden som deras medlemmar bor i har nämligen fått så kallad blå skyddsklassning av Stockholms stadsmuseum, vilket betyder att den bedöms ha synnerligen höga kulturhistoriska värden. Detta visade sig inte minst för några år sedan, när elpriserna gick upp och föreningen ville försöka installera olika lösningar för energieffektivisering i huset. Den speciella byggnadsmiljön drev då upp priserna rejält.
- Vi var i kontakt med ett konsultbolag för att få förslag på energieffektiviseringsåtgärder, men deras offert var ganska dyr, förklarar Per-Olof Sandberg, ordförande för brf Bellman när vi ses hemma hos honom.
Från enkelglas till energiglas
Utanför slående utsikt över vattnet och Stadshuset. Här inne varmt, ombonat och pyntat. Tomtar i fönstren och finklädd gran inför julen som snart står för dörren. Per-Olof Sandberg fortsätter:
- Någon tipsade om att Stockholms stad faktiskt har en energi- och klimatrådgivning som man kan vända sig till. Och från dem fick vi en lista med olika förslag. Ett förslag som vi överhuvudtaget inte hade tänkt på var att se över isolationen på våra fönster.
Ett betydelsefullt åtgärdsförslag visade det sig, eftersom många fönster i huset hade kvar sina munblåsta glas från 1890-talet. På vissa håll satt det till och med enkelglas i fönstret, vilket knappast var optimalt ur energisynpunkt.
- Då kom ju Hans med den fantastiska nyheten att det finns aktörer på marknaden som kan hjälpa till att isolera fönstren genom att sätta in ett energiglas, berättar Per-Olof.
Den Hans han pratar om heter Nordstrand i efternamn och är energi- och klimatrådgivare vid Stockholms stad.
- Firman som vi anlitade kunde göra dolda montage vid de allra flesta fönstren, så att man inte ser att det sitter en tredje glasskiva därinne. Det innebär att man bevarar den vackra looken från 1890, säger Per-Olof.

Per-Olof Sandberg, ordförande brf Bellman, var nöjd med hjälpen från Hans Nordstrand, energi- och klimatrådgivare vid Stockholms stad.
Smörgåsbord av förslag
Efter det lyckade fönsterprojektet har Per-Olof och Hans träffats fler gånger och diskuterat flera idéer för ytterligare energieffektiviseringsåtgärder. Fjärrvärme vore ett alternativ till den dyra direktverkande elen, men kan bli för dyrt för föreningen.
- Luftvärmepumpar har vi försökt titta på, men det är svårt att hitta plats för utedelarna, berättar Hans Nordstrand.
Både kulturminnesskydd mot synliga installationer på fasaden och en trång innergård sätter begränsningar för detta, men Hans och Per-Olof har inte gett upp.
Dessutom tittar de på om de gamla elelementen kan bytas ut mot stilmässigt anpassade radiatorer med vattenburen värme, samt om snålspolande duschmunstycken skulle gå att installera. Med mera.
Redan syns dock tydliga effekter på ekonomin för de boende i den häftiga fastigheten.
- Om man bara tittar på elförbrukningen har den gått ner 20-30 procent. Det känns jättebra, berättar Per-Olof Sandberg.
Många boende har också nöjt konstaterat att trafikbruset utomhus nu knappt hörs in till lägenheterna längre, tack vare den nya fönsterisoleringen. Dessutom har man uppnått sekundära energibesparingar, eftersom kallraset nästan helt reducerats.
- Dels förbrukar man inte lika mycket vid samma temperatur, dels kan man dra ned innetemperaturen eftersom det inte är något större kalldrag längre, förklarar Per-Olof.

Huset som brf Bellman sköter byggdes i slutet av 1880-talet. Även om det är minst lika vackert idag som när det byggdes, lämnade energiprestanda en del i övrigt att önska.