Långsiktiga energiåtgärder räddade livsmedelsbutik på landsbygden

Många mataffärer i glesbygden kämpar med minskande kundunderlag, konkurrens från andra butiker och mindre marginaler. Stefan Lagerberg räddade sin Ica Nära-butik i Stora Mellösa utanför Örebro genom en rad kloka energieffektiviseringsinsatser och rejält utbyggd egenproduktion av solel.

Man står framför kylar i livsmedelsbutik.

Mats Brengdahl, energi- och klimatrådgivare, berömmer Stefan för hans stora engagemang för att energieffektivisera bland annat kylar och frysar i butiken.

- Det är en jättetuff situation idag, och väldigt svårt att matcha de stora drakarna. Det enda som gäller numera är ”pris, pris, pris”, förklarar Stefan Lagerberg.

Han driver Ica Nära i Stora Mellösa, en liten ort med bara något tusental invånare på landsbygden strax utanför Örebro. Inga industrier finns längre kvar i samhället, och många bybor arbetspendlar in till staden, där de ofta också gör sina inköp. Marginalerna för lokala näringsidkare är ytterst små.

- Om jag inte hade genomfört de investeringar som jag har gjort hade jag gått i konkurs, konstaterar därför Stefan Lagerberg.

Stöd från energi- och klimatrådgivare

De investeringar han pratar om är omfattande. De berör såväl vitvaror och belysning i butiken som värme- och ventilationsåtervinning samt byte av uppvärmningssystem. Flera åtgärder var baserade på en energigenomgång som genomfördes inom ramen för ett projekt som drevs av Energikontoret Region Örebro. Kommunens energi- och klimatrådgivare var med och stöttade under hela rapportfasen.

- Projektet började här i regionen, men sedan skalades det faktiskt upp till nationell nivå, eftersom det hade upplevts som så lyckat, berättar Mats Brengdahl, energi- och klimatrådgivare för ett antal kommuner i området.

Initiativet riktade sig specifikt till små livsmedelsbutiker på landsbygden. Syftet var att de skulle kunna sänka sina energikostnader, få bättre lönsamhet och därmed fortsätta finnas kvar.

Åtgärder med rimliga investeringskostnader

En av de första åtgärderna som Stefan genomförde var att byta den gamla oljepannan från 70-talet till en effektivare pelletsbrännare med lägre driftskostnader.

- Genom pelletsbrännaren försvann två tredjedelar av bränslekostnaden – från 110 000 kronor i oljekostnad till 30 000–40 000 kronor för pellets, uppskattar Stefan.

Utifrån andra förslag från energikartläggningen fortsatte Stefan med andra åtgärder. Fokus låg på insatser med rimliga investeringskostnader och relativt korta återbetalningshorisonter.

Frysar och kylar byttes till energieffektivare varianter med isolerade dörrar och lock. De gamla otillåtna kylmedlen ersattes med ett vattenburet system och nya kylbatterier. Varmvattnet, som bildas av kompressorernas kylprocess vid kylarna och frysarna, leds nu tillbaka och återvinns till ventilationen i butiken. Om butiken redan är varm förs istället värmen ut till ett nytt, effektivt fläktsystem på baksidan av butiken.

Dessutom byttes den gamla huvudfläkten inne i ventilationsanläggningen ut mot en ny.

- Nya fläkthjul och fläktmotorer är mycket mer effektiva än gamla varianter med remdrift. Man ska se till att investera i den utrustning som ska gå under lång tid, för det ger lägre livscykelkostnader i slutänden, tipsar Mats Brengdahl.

Två män i livsmedelbutik framför vägg av kylar.

Mats Brengdahl och Stefan Lagerberg i dialog framför de nya, energieffektivare kylarna med isolerade dörrar och vattenburna kylsystem.

Installerade solceller

Men Stefan har inte stannat där. Han har dessutom täckt butikens yttertak med solpaneler motsvarande 50 000 kWh årsproduktion. Ytterligare en stor uppsättning solpaneler på gräsplanen framför butiken ger runt 25 000 kWh till.

- Solelproduktion går hand i hand med de perioder när butiken behöver ha som mest energi till kylar och frysar, det vill säga när det är varmt ute, berättar Mats.

Ytterligare investeringar i ny led-belysning har sänkt armaturernas elförbrukning – samtidigt som det nu är ännu bättre ljus inne i butiken. Stefan leasar butiksbelysningen, och kan genom leasingföretaget byta ut lysrören när nya, energieffektivare varianter kommer ut på marknaden.

Investeringarna har gett påtaglig effekt. När energipriserna var som högst under vintern berättade ägare till andra butiker i samma storleksklass som Stefan Lagerbergs affär att de betalade runt 120 000 kronor i elräkning på en månad. Själv betalade han 60 000 samma månad.

Och nu är det så bra värmeåtervinning till luften att den inte behöver värmas upp extra. Tidigare använde Stefan ett antal kubikmeter olja eller ett antal ton pellets om året. Nu behöver han inte lägga ut något på det. Systemet sköter sig så bra själv, säger Mats.

Bilden bekräftas av Stefan.

- Jag har nog mer än halverat min förbrukning. Runt 350 000 kWh el plus olja hade jag tidigare, och nu ligger jag kanske på 160 000 kWh el, och behöver ingen pellets eller olja alls, säger han.

Två män står framför markmonterade solceller.

Solelproduktionen är som störst när det är varmt ute – och det är också då butiken behöver ha som mest energi till kylar och frysar, berättar Mats Brengdahl.


Hjälpte informationen på sidan dig?