Omtyckt kafé i Kungsängen energisatsade sig ur coronakrisen
Medvetna satsningar på energieffektivisering behöver inte stå i kontrast mot överlevnad eller expansion för ett företag. Tvärtom, visar exemplet med Petjos Café, som ökade sin omsättning med flera miljoner samtidigt som de sänkte elkostnaderna med energismarta rutiner och investeringar.

Rasam Sheibeh, energi- och klimatrådgivare vid Upplands-Bro kommun, tillsammans med Dani Falksund-Abdallahad, ägare till Petjos Café i Kungsängen.
Petjos Café, som drivs av Dani Falksund-Abdallahad och hans bror Maykel, är numera en känd institution i Kungsängen nordväst om Stockholm. Stamgästerna är många och flitigt återkommande. Glasrutor in till det egna bageriet gör att kafégästerna kan beskåda verksamheten samtidigt som de avnjuter fikat.
Till en början bakades inte brödet på plats, utan levererades till kaféet. Men efter försenade brödleveranser till en viktig kund beslöt sig bröderna för att säkra upp verksamheten genom att starta ett eget lokalt bageri.
- För vi skulle aldrig kunna växa om vi inte hade verksamheten i egna händer, påpekar Dani över en kaffe.
När några lokaler invid kaféet blev lediga utvidgade därför Petjos rejält med egna bakugnar och annan utrustning. Genom dialog med energi- och klimatrådgivare vid Upplands-Bro kommun beslöt sig Dani och Maykel för att investera i energieffektiviseringar för att minska energikostnaderna.
- Vi hittade ett fantastiskt ventilationssystem som återvinner jättemycket värme och drar minimalt med energi. Jag höll på att tappa det när jag hörde prislappen – 800 000 kronor – men den löpande kostnaden för ventilationen sedan dess är knappt märkbar, säger Dani.

Petjos Café satsade på ett stort och modernt ventilationssystem som återvinner mycket varmluft och därmed håller nere värmekostnaderna.
Dialog med fastighetsägaren
Petjos Café betalar varmhyra, det vill säga värmen bekostas av fastighetsägaren. Det nya ventilationssystemet återvinner mycket varmluft, vilket håller nere värmekostnaderna – som då gynnar fastighetsägaren. Detta lyfts av Rasam Sheibeh, energi- och klimatrådgivare vid Upplands-Bro kommun, som rekommenderar att man som hyresgästföretag pratar med fastighetsägaren för att fastställa vem som ska stå för exempelvis VVS-investeringar.
- Det finns hyresgäster som menar att ventilationen bör ingå i fastighetsvärdens ansvar. Samtidigt kan fastighetsvärden hävda att hyresgäster som vill utöka sin verksamhet också bör ansvara för ventilationen, påpekar Rasam.
Petjos hade en bra dialog med fastighetsägaren, som gick med på att stå för halva investeringskostnaden för det nya ventilationssystemet.
Dessvärre var tajmingen för satsningen olycklig. Investeringarna skedde 2019, med siktet inställt på att öppna upp kaféet igen år 2020. Men så kom coronapandemin.
- Den första månaden var fantastisk, men sedan föll vi pladask. Flera anställda hade slutat på sina tidigare jobb och börjat jobba här. Det hade varit en stolthet för oss unga grabbar först, men nu började vi undra om vi skulle kunna ha kvar de anställda.
Oväntat nog blev det den stora nysatsningen som räddade verksamheten. Folk avstod kafébesök och började istället köpa med sig bullar och bröd hem från Petjos nya bageri.
Ändrade rutiner efter elpriser
För att göra ytterligare besparingar när energipriserna sköt i höjden började Petjos (som har timprisavtal) planera de större elanvändningstillfällena noggrannare, och satte exempelvis igång baket ännu tidigare på morgonen. De första bagarna kommer nu redan klockan halv två på natten.
- Det är inte bara maskinerna som gör skillnad kostnadsmässigt, utan även rutinerna. Tidigt på morgnarna är det billigare el – det kan handla om jättestora prisskillnader, säger Rasam.
Energi kunde också sparas mellan bakomgångarna. Dani och hans kollegor började nu med det värmekrävande surdegsbaket allra först på morgonen, för att sedan stänga av ugnen och låta den svalna naturligt inför en gräddningsomgång på lägre temperatur.
- Om man har ugnen igång och ställer ned temperaturen jobbar ju ugnen aktivt för att sänka gradantalet. Men om vi bara stänger av ugnen har vi räknat ut att det tar 22 minuter för den att komma ned till rätt temperatur inför nästa bak, säger Dani.
Effekten blev extremt tydlig även i kaféets egna kalkyler. Under 2023 ökade omsättningen med 2,3 miljoner jämfört med föregående år, samtidigt som elkostnaderna minskade med 19 procent. Och 2024 ökade omsättningen med ytterligare 1 miljon kronor – medan elkostnaderna föll igen med fem procent.
- Mycket av det vi gjorde mest för att överleva visade sig nog ha varit nödvändigt för att hålla allting hållbart under längre tid, konstaterar Dani.