Samma fjärrvärmenota i 20 år – trots högre priser

Bostadsrättsföreningen Tvingen i Sundsvall har tack vare energieffektiviseringar lyckats hålla sina fjärrvärmeutgifter intakta i åratal – trots att fjärrvärmen ökat rejält i pris under samma period. De smarta idéerna har också spridits vidare genom ett nätverk för bostadsrättsföreningar, vars träffar planeras med hjälp av energi- och klimatrådgivarna i kommunen.

Tre personer utanför flerbostadshus en snöig vinterdag.

Mona Tjernström och Evelina Sundqvist, energi- och klimatrådgivare vid Sundsvalls kommun, samtalar med Erik Stark, ordförande för brf Tvingen, utanför föreningens bostadslängor.

Det är den värsta snöstormen på länge i Sundsvall. Termometern visar på minus sex grader, men vindeffekten gör att luften upplevs rejält kallare. Snön blåser in i kraftiga byar och lägger sig i drivor utmed husväggarna till bostadsrättsföreningen Tvingen en bit upp mot Södra berget.

Inte för att det bekommer medlemmarna i föreningen dock. För genom medvetna insatser har husen hållits välisolerade och varma sedan många år, även om det blåst kallt utanför knuten.

Exempelvis har bostadsrättsföreningen låtit klä in husens gavlar med ytterligare isolerande skikt, beklätt gavelhörnen med plåt för att förhindra insläpp av fukt och kalldrag, glasat in balkongerna, lagt om taktätskikten och isolerat vindsutrymmena. Fönstren byttes 2013, lägenhetsdörrarna redan 2006. Och fläktar för frånluftsventilation byttes 2015 till energisnålare tryck- och temperaturstyrda fläktar.

20 år av intakta fjärrvärmepriser

En mycket välkommen sidoeffekt av insatserna har varit att man har kunnat hålla föreningens fjärrvärmekostnader på samma nivå trots prisökningar – i hela 20 år.

- Styrelsen har alltid tänkt framåt, vårdat fastigheten och sett till att den varit i bra skick, säger Erik Stark, ordförande för brf Tvingen, en förening som grundades 1966 och består av 24 lägenheter.

Styrelsemedlemmarna har var och en bidragit med olika förmågor, som byggkunnande och brandskyddsexpertis. Erik Stark har själv en bakgrund som projektledare inom informationsteknik och var bland annat med och tog fram ett effektivt, digitalt system för tvättstugebokning och låsöppning av entrédörrar via tagg eller mobiltelefon.

Andra åtgärder som har vidtagits är att bostadsrättsföreningen låtit sänka temperaturen i gemensamma utrymmen som entréer och källarplan samt installerat rörelsestyrd led-belysning. Genom att byta undercentral till fjärrvärmen uppnåddes också 7–9 procents minskad förbrukning. I tvättstugan har nyare, mer energieffektiva vitvaror satts in.

- Vi bytte fläkten för några år sedan. Den nya drar mindre el, berättar Erik Stark när vi står i det smarta torkrummet där man kan hänga större textilier som mattor, täcken och kuddar på tork.

Man tittar upp på en fläkt i taket i ett torkrum.

I brf Tvingens torkrum kan större textilier hängas på tork. Föreningen bytte ut fläkten för några år sedan till en som drar mindre el. Här ordförande Erik Stark.

Second hand och odlingslådor

Hållbarhetsarbetet har sträckt sig långt bortom energieffektivisering. Exempelvis har föreningen låtit inreda en second hand-hörna i hobbyrummet, där medlemmarna kan ställa ut husgeråd, böcker och annat som de inte behöver. Andra boende kan sedan titta förbi och plocka upp de saker som de uppskattar. Ett fiffigt internt föreningskretslopp, med andra ord.

En annan uppskattad insats var när föreningen avsatte plats för de boende för att placera ut odlingslådor ute på de allmänna ytorna. Något som bidrar både till medlemmarnas köksträdgårdar och till den gemensamma trivseln i området.

- Och en stor satsning var när vi byggde om motorvärmarstolparna i somras. Då fick alla bilplatser också uttag för laddning av elbil, lägger Erik Stark till.

Högre nätbelastning vid de tillfällen när flera bilar laddas samtidigt hanteras genom lastbalansering, vilket också har gjort att föreningen sluppit höja huvudsäkringen till ett högre, kostsammare amperevärde.

- Lastbalanseringen stryper effekten om det blir en riktigt hög belastningstopp, förklarar Erik Stark.

Genom att brf Tvingen endast har ett elabonnemang ut från föreningen slipper medlemmarna skaffa enskilda, ofta dyrare abonnemang. De boendes el mäts per lägenhet och deras elförbrukning debiteras sedan tillsammans med lägenhetsavgiften.

Senare i år kommer föreningen att titta på om det kan bli aktuellt att installera bergvärme och/eller solceller, för att ytterligare minska energikostnaderna och bidra till ökad hållbarhet.

Nätverk sprider energiarbetet vidare

Brf Tvingens smarta idéer har kunnat spridas vidare genom ett nätverk för bostadsrättsföreningar som sattes upp med hjälp av energi- och klimatrådgivarna i Sundsvalls kommun 2022. Och omvänt – Tvingens medlemmar har hämtat inspiration från andra föreningar i kommunen.

- Vi har haft ett antal nätverksträffar varje år. Tanken är att det ska fortsätta så länge intresse finns från föreningarna, berättar Mona Tjernström, energi- och klimatrådgivare vid Sundsvalls kommun.

Energi- och klimatrådgivarna fortsätter att vara med som sammankallande inför nätverksträffarna, planera, ordna föreläsare och ta fram information.

- Nästa nätverksträff handlar om säkerhet, risker och försäkringar i relation till laddning. Vi kommer även att prata om styrning och lastbalansering. Då kommer det ett försäkringsbolag och föreläser, berättar Mona Tjernström.

Två kvinnor vid en vit vägg.

Mona Tjernström och Evelina Sundqvist, energi- och klimatrådgivare vid Sundsvalls kommun, har hjälpt bostadsrättsföreningar i kommunen att driva ett nätverk med fokus på energieffektivisering.


Hjälpte informationen på sidan dig?