Förbered och var beredd
Det är bra att ha en beredskapsplanering nedtecknad. Den ska vara tydlig och uppdaterad. Skriv ut den och förvara i en pärm så kommer ni åt den även om elektriciteten är borta.
Beredskapsplanering
Öva gärna årligen i bostadsrättsföreningen eller i familjen hur ni skulle klara er om till exempel elen skulle försvinna. Sänk ner värmen lite, stäng av internet-uppkopplingar och släck alla lampor. Vad händer i huset? Var har ni ficklampor, värmeljus, filtar och det andra ni har förberett? Hur kontaktar ni familj, vänner och omgivningen? Beredskapen fungerar bara riktigt bra om den är inövad.
Kartlägg tekniska installationer
Ett första steg för att vara beredd är att förstå vilka konsekvenser ett avbrott får på byggnadens tekniska installationer. För att skapa er beredskapsplan behöver ni därför först känna till hur energisystemen är uppbyggda. Börja med att skriva ner vilken teknisk utrustning som finns i byggnaden och om den drivs av fjärrvärme, el eller andra energislag.
Bostadsrättsföreningar har oftast en gemensam undercentral för värme, där värme överförs centralt och leds i rörsystem ut till varje del av byggnaden. Fjärrvärme går till en värmeväxlare där det varma fjärrvärmevattnet överför värme till byggnadens värmesystem och tappvarmvattenberedning. Har byggnaden ett ventilationssystem med mekanisk tilluft kan även fjärrvärme användas för att värma den.
Elektricitet kan driva många olika saker. Framför allt behöver ni ha koll på värmepumpar och cirkulationspumpar för att få ut vatten till olika delar av byggnaden, plus ventilationssystemets fläktar, spjäll och andra delar. Rita gärna in på en ritning var allting finns.
Därefter brukar det vara enkelt att förstå hur värme, luft och tappvarmvatten fördelas ut i byggnaden. Värme sprids oftast i rör till radiatorer, men kan också spridas genom ventilationen. Varmt och kallt tappvatten tillförs ut till handfat och liknande. Alla byggnader har någon typ av ventilationssystem, från de enklaste självdragssystemen till mekaniska system med fläktar och värmeåtervinning.
Genom att dokumentera flödena kommer ni enkelt att kunna inspektera dem och stänga av system om det skulle behövas. Fundera över var reservbelysning måste finnas för att alltid vara nära tillhands.
Dokumentera system
Framför allt bör följande system dokumenteras:
Fördela ansvaret
En viktig fråga att avgöra redan nu är vem som är ansvarig för respektive installation. I en bostadsrättsförening delar oftast medlemmarna på ansvaret för de tekniska installationerna, men det finns även andra upplägg. Skriv ner vad som gäller så att det är tydligt fördelat.
Ett tips är att inte skriva ner namnet på ansvarig person, utan bara nämna funktionen. På så vis kommer dokumentet att vara uppdaterat även om en person skulle bytas ut mot en annan.
En instruktion för varje tekniskt system
Alla tekniska system är olika och det är svårt att ge generella regler för vilken teknik som behöver stängas av vid ett avbrott, vad som riskerar att frysa sönder, och hur utrustningen startas om när energin kommer tillbaka. Som exempel skulle påslagna eldrivna element liksom andra eldrivna värmesystem, såsom fläktar och pumpar, kunna orsaka att elnätet direkt blir överbelastat när strömmen kommer tillbaka.
En hel del information finns i manualer eller på leverantörens hemsida. Behöver ni ta hjälp för er kartläggning kan den kommunala energi- och klimatrådgivare vara till hjälp, alternativt installatören eller en certifierad energiexpert.
Kommunikation
Skulle ett avbrott uppstå kommer kommunikationen att bli viktig. Dels behöver ni hålla er uppdaterade om samhällsinformation för att förstå omfattningen av avbrottet och snabbt få till er viktig information. Dels behöver den informationen komma ut till alla boende.
En ytterligare komplikation kan uppstå om elavbrottet även påverkar tillgången till internet och e-post. Fundera igenom hur ni når varandra då. Finns det anslagstavlor att sätta upp information på som alla medlemmar i bostadsrättsföreningen ser? Bestäm vem som hanterar kommunikationen i en krissituation.
Ni kan också behöva kommunicera till andra. Samhällsfunktioner kan behöva informeras om situationen. Man kan behöva ta hjälp av rörmokare, elektriker, eller andra för underhåll av tekniska installationer. Ha telefonnummer och adresser klara ifall det inte skulle gå att söka upp dem på internet.
Reservkraft
Det finns flera typer av energikällor som kan användas i krissituationer. Alla har sina specifika fördelar, men även risker som är viktiga att beakta.
Vedeldning
Vedeldade spisar, kakelugnar och kaminer kan vara tillräckligt för att värma en lägenhet. Notera att det finns regler för regelbunden brandskyddskontroll.
Skorstenslösa kaminer
Vissa kaminer drivs med gasol eller liknande och är således en enklare typ av uppvärmning av ett rum eller delar av ett småhus. Notera att sådana system kräver god ventilation och lufttillförsel, och det är viktigt att följa tillverkarens instruktioner.
Batterilager
En portabel laddstation kan laddas upp genom ett vanligt vägguttag och kan sedan användas för att strömförsörja eldriven utrustning eller system tillfälligt under ett strömavbrott. Är strömavbrottet lokalt kanske det finns möjlighet att regelbundet ladda upp batteriet på annan plats.
Stationära batterilager används oftast för att jämna ut elanvändningen över dygnet, men skulle också kunna vara ett kortvarigt stöd vid ett elavbrott förutsatt att de är av rätt sort. Batteritekniken utvecklas snabbt och det finns idag i många storlekar anpassade för olika behov, även om kapaciteten med dagens teknik är begränsad.
Det är viktigt att alla säkerhetsaspekter beaktas innan ett batterilager installeras och används, inte minst vad gäller brandrisker. Ni bör också rådgöra med ert försäkringsbolag innan en investering i stationär teknik.
För mer information om batterilager:
- Batterilager i byggnader – en vägledning Länk till annan webbplats. (Energikontor Sydost, 2021)
- Av batterilager Elsäkerhetsverket Länk till annan webbplats. (Elsäkerhetsverket, 2022)
Vehicle-to-load
Vid en nödsituation kan fordons batterier användas för att ladda mobiltelefoner och annan kommunikationsutrustning.
Med rätt teknik går det även att använda elfordon för mer än så. Vehicle-to-load (V2L) är en avancerad teknik som möjliggör att elfordon kan fungera som mobila strömkällor. Genom att använda fordonets batteri och laddningssystem kan V2L-systemet leverera el till externa enheter såsom elektronik, verktyg eller även som reservkraft för byggnader. Under ett elavbrott kan alltså fordonet leverera el från sina batterier för att tillfälligt upprätthålla viktiga funktioner som belysning, vattencirkulation, medicinska apparater, larm och lås.
Notera att detta inte gäller alla elbilar, utan förutsätter att fordonet är förberett med V2L-teknik. Det finns olika tekniska lösningar och du bör rådfråga billeverantören för mer information.
Elverk med generator
För en bostadsrättsförening med gemensamma tekniska system skulle det kunna vara motiverat att investera i ett reservkraftsystem som producerar el genom en diesel- eller bensindriven generator. Mobila elverk kan vara ett alternativ om behovet inte är så stort och föreningen vill ha en flexibel lösning, men det finns även stationära alternativ.
Viktigt att ni tillsammans i bostadsrättsföreningen först beslutar vad elen ska användas till och hur mycket kapacitet som behövs. Det kan vara svårt att förse alla boende med tillräckligt med el, men till exempel skulle cirkulationspumpar och liknande i gemensamma uppvärmningssystem kunna drivas med reservkraft för att minska risken för att vattenledningar fryser. Ett annat prioriterat område skulle kunna vara utomhusbelysning och belysning för gemensamma utrymmen för att skapa trygghet.
För mer information om reservkraft:
- Vägledning för hantering av reservkraftsprocessen Länk till annan webbplats. – MSB (MSB, 2015a)
- Verktygslåda för reservkraftsprocessen Länk till annan webbplats. – MSB (MSB, 2015b)
- Råd inför köp av reservelverk Länk till annan webbplats. - Energimyndigheten (Energimyndigheten, 2023)
- Reservelverk vid el och värmeavbrott – Vägledning till privatpersoner som funderar på att använda reservelverk Länk till annan webbplats. – Energimyndigheten
Trygghetspunkt
Finns det en gemensam lokal i bostadsrättsföreningen kan den utgöra en bra samlingsplats vid kriser, såväl för att hjälpa varandra som för att dela viktig information.
En annan fördel med en ”trygghetspunkt” skulle kunna vara att fokusera beredskapsarbetet dit, till exempel genom:
- Värme och elektricitet
- Vatten och andra förnödenheter
- Möjlighet att värma vatten
- Kommunikationsmöjligheter
Notera att kommunen har ett ansvar för att det ska finnas trygghetspunkter dit man kan vända sig vid långvarig kris. Olika kommuner använder olika begrepp, till exempel trygghetsplats, värmestuga, SOT-punkt (service- och trygghetspunkt) eller krispunkt.
Notera även att varken kommunens eller bostadsrättsföreningens insatser fråntar den enskilde från sitt ansvar för en egen beredskap.
För mer information om trygghetspunkter:
-
Planera för avbrott
Er bästa hjälp genom en kris är en nedskriven beredskapsplan som listar vilka tekniska installationer som berörs, vem som ansvarar för vad, och så vidare.
-
Förebygg och minska risk
Det är nät- och energibolagens ansvar att dimensionera energiförsörjningen efter samhällets behov. Till exempel, enligt Ellagen är det elnätsföretaget som ansvarar för att det lokala elnätet är ”säkert, tillförlitligt och effektivt” (Ellagen 1997:857 kap 3 §1). Samtidigt kan ni själv minska konsekvenserna av om ett avbrott inträffar.
-
Hantera avbrott
Skulle ett energiavbrott uppstå börjar ni som bostadsrättsförening naturligtvis med att försöka förstå vad som hänt och hur långvarigt det kan tänkas bli.
Vill du ha kostnadsfri rådgivning?
Här finns kontaktuppgifter till din kommunala energi- och klimatrådgivare. Rådgivningen är opartisk och kostnadsfri.