Att göra en energirenovering
Att renovera ett flerbostadshus handlar ofta om att förbättra standard och funktion, medan en energirenovering fokuserar på att sänka energiförbrukningen och göra fastigheten mer hållbar. Genom att välja energieffektiva åtgärder kan ni minska driftkostnader, förbättra inomhusklimatet och öka fastighetens värde – samtidigt som ni bidrar till en mer hållbar framtid.

Målstyrning
Förutom de formella krav som finns i regler är det era egna ambitionsnivåer som bestämmer omfattningen av åtgärderna i er energirenovering. Innan ni väljer vad och hur ni ska energirenovera är det bra att ha tänkt igenom på vilka mål som ska ligga till grund för beslutet att genomföra en åtgärd. Vad är det ni vill uppnå? Målen ni sätter följer med i hela processen och bryts senare ned i delmål och konkretiseras efterhand som energirenoveringen fortskrider.
Läs mer hos Boverket: Målstyrning - Energiguiden - Boverket Länk till annan webbplats.
Många skäl att energieffektivisera
Det kan finnas många olika motiv till att energirenovera, både tekniska, ekonomiska och miljömässiga.
Tekniska skäl kan till exempel vara att åtgärda akuta underhållsbehov eller att ersätta uttjänta komponenter och system med nya som använder mindre energi.
Om företaget eller föreningen bedömer att byggnadens energikostnader är alltför höga på grund av en onödigt hög energianvändning så kan ekonomin utgöra ett tungt vägande skäl till att göra en energirenovering.
Förutom lägre energianvändning kan en energirenovering även medföra andra mervärden så som bättre inomhusmiljö för de boende, sociala värden, samt minskad miljö- och klimatpåverkan.
Kartlägg förutsättningarna
En lyckad energirenovering av flerbostadshus bygger på att ni har, eller skaffar er, en god bild av förutsättningarna i byggnaden och av er ekonomi innan ni väljer vilka åtgärder ni vill gå vidare. På så sätt kunna avgöra vilka energieffektiviseringsåtgärder som är relevanta för just er byggnad och situation.
Läs mer på Boverkets webbplats: Klarlägg förutsättningarna - Energiguiden - Boverket Länk till annan webbplats.
Boverket har också tagit fram en film som ger några exempel som kan hjälpa er att reda ut era förutsättningar:
Ta reda på förutsättningar först - Boverkets videokanal Länk till annan webbplats.
Regler och tillstånd
I plan- och bygglagen (PBL) finns krav på byggnaden, vilket är samhällets krav på den lägsta godtagbara nivå som byggnaden måste nå upp till. Utöver krav på byggnaden så finns det också krav på att arbetena under byggtiden ska utföras med aktsamhet. Det finns även regler om att du ibland behöver söka bygglov eller göra en anmälan.
Riskhantering
I ett renoveringsprojekt kan många olika slags risker behöva hanteras genom hela projektet, från idé och första skiss till att byggnaden projekteras, byggs och förvaltas. Genom att göra en genomtänkt riskbedömning kan du upptäcka, analysera, värdera och minimera de risker som kan uppstå vid olika energiåtgärder.
Läs mer på Riskhantering - Energiguiden - Boverket Länk till annan webbplats.
Kommunikation och dialog
Dialog och kommunikation med de boende och alla aktörer i projektet bör finnas med genom hela projektet. En bra dialog med alla inblandade parter i projektet är viktigt för att ingenting ska missas och resultatet ska bli som det är tänkt.
Välj åtgärder
På denna sida finns övergripande tips om vad som är bra att tänka på när man ska välja åtgärder och åtgärdspaket vid en energirenovering.
Alla flerbostadshus är olika. Åtgärder för att spara energi som fungerar bra i ett hus kanske inte passar i ett annat. Det är också viktigt att veta att när man ändrar något i ett hus kan det påverka andra delar. Därför är det viktigt att tänka på helheten när du väljer åtgärder.
Boverket har tagit fram en film som ger några tips på vad som är bra att tänka på när ni väljer åtgärder vid en energirenovering:
Exempel på energieffektiviserande åtgärder
Hos Boverket finns det exempel på energieffektiviseringsåtgärder i flerbostadshus. Sidan innehåller kortfattad information om olika vanliga energiåtgärder, samt i många fall länkar till fördjupande information.
Exempel energiåtgärder - Energiguiden - Boverket Länk till annan webbplats.
Vill du ha kostnadsfri rådgivning?
Här finns kontaktuppgifter till din kommunala energi- och klimatrådgivare. Rådgivningen är opartisk och kostnadsfri.