Att göra en energirenovering

Att renovera ett flerbostadshus handlar ofta om att förbättra standard och funktion, medan en energirenovering fokuserar på att sänka energiförbrukningen och göra fastigheten mer hållbar. Genom att välja energieffektiva åtgärder kan ni minska driftkostnader, förbättra inomhusklimatet och öka fastighetens värde – samtidigt som ni bidrar till en mer hållbar framtid.

Målstyrning

Förutom de formella krav som finns i regler är det era egna ambitionsnivåer som bestämmer omfattningen av åtgärderna i er energirenovering. Innan ni väljer vad och hur ni ska energirenovera är det bra att ha tänkt igenom på vilka mål som ska ligga till grund för beslutet att genomföra en åtgärd. Vad är det ni vill uppnå? Målen ni sätter följer med i hela processen och bryts senare ned i delmål och konkretiseras efterhand som energirenoveringen fortskrider.

Läs mer hos Boverket: Målstyrning - Energiguiden - Boverket Länk till annan webbplats.

Många skäl att energieffektivisera

Det kan finnas många olika motiv till att energirenovera, både tekniska, ekonomiska och miljömässiga.

Tekniska skäl kan till exempel vara att åtgärda akuta underhållsbehov eller att ersätta uttjänta komponenter och system med nya som använder mindre energi.

Om företaget eller föreningen bedömer att byggnadens energikostnader är alltför höga på grund av en onödigt hög energianvändning så kan ekonomin utgöra ett tungt vägande skäl till att göra en energirenovering.

Förutom lägre energianvändning kan en energirenovering även medföra andra mervärden så som bättre inomhusmiljö för de boende, sociala värden, samt minskad miljö- och klimatpåverkan.

Stöd för att formulera mål

Det kan vara svårt att formulera mål. Det är därför bra att känna till att det finns hjälpmedel som kan ge er tips på energirelaterade mål ni kan ställa och sätt man kan formulera dem på.

Läs mer hos Boverket, under rubriken ”Stöd för att sätta energimål”.

Målstyrning - Energiguiden - Boverket Länk till annan webbplats.

Projektstyrning och processtöd – Behöver ni ta in hjälp?

Bedöm vad ni själva och er förvaltningsorganisation klarar av och vilken kompetens och vilka resurser som finns. Det gäller både tid och kunskap. Klarar er befintliga organisation av ett större projekt, eller behövs extra hjälp och stöd? Det finns ofta behov av att ta in hjälp på olika områden och för olika uppgifter i projektet.

En ordinarie förvaltningsorganisation saknar ofta delar av den kompetens som krävs för att driva en större energirenovering. Därför kan hjälp och stöd behövas, till exempel en byggprojektledare för att leda projektet eller konsulter för att hjälpa till att utreda byggnadens förutsättningar.

Läs mer om olika roller som ofta finns under en energirenovering på Energiguiden, till exempel på sidan ”Roller i byggidéskedet”.

Roller i byggidéskedet - Energiguiden - Boverket Länk till annan webbplats.

Målens detaljnivå ökas efterhand

Mål som ni sätter tidigt i projektet bryts ned i delmål, krav och konkretiseras efterhand som energirenoveringen fortskrider. Under byggidéskedet kommer ni till exempel fram till vad som ska utföras. I nästa skede, projekteringen, förfinas idéerna i bygghandlingar till hur valda åtgärder ska utföras.

Läs mer om att omvandla era mål till krav projekteringsskedet på sidan Mål, krav och dokumentation i projekteringen.

Mål, krav och dokumentation i projekteringen - Boverket Länk till annan webbplats.

Kartlägg förutsättningarna

En lyckad energirenovering av flerbostadshus bygger på att ni har, eller skaffar er, en god bild av förutsättningarna i byggnaden och av er ekonomi innan ni väljer vilka åtgärder ni vill gå vidare. På så sätt kunna avgöra vilka energieffektiviseringsåtgärder som är relevanta för just er byggnad och situation.

Läs mer på Boverkets webbplats: Klarlägg förutsättningarna - Energiguiden - Boverket Länk till annan webbplats.

Boverket har också tagit fram en film som ger några exempel som kan hjälpa er att reda ut era förutsättningar:

Ta reda på förutsättningar först - Boverkets videokanal Länk till annan webbplats.

Klarlägg de tekniska förutsättningarna

En lyckad energirenovering bygger på att ni har god kunskap om byggnadens skick och status före renoveringen. En bra utgångspunkt är att samla ihop och gå igenom den dokumentation som redan finns om byggnaden. Exempel på dokumentation är:

  • Underhållsplan
  • Energideklaration
  • OVK
  • Ritningar och tekniska beskrivningar
  • Driftinstruktioner
  • Dokumentation av avvikelser
  • Resultat från statusbesiktningar

Läs mer om att samla befintlig dokumentation hos Boverket.

Samla dokumentation - Energiguiden - Boverket Länk till annan webbplats.

Beroende på vilken dokumentation ni redan har, och vilka undersökningar som redan har gjorts, kan ni kan behöva komplettera med olika mätningar och undersökningar för att ni ska få en bättre överblick över byggnadens förutsättningar för energirenovering och reda ut eventuella oklarheter. Syftet är att ni ska få ett tillräckligt bra beslutsunderlag för vilka åtgärder ni vill göra.

Exempel på undersökningar som kan vara relevanta är:

  • Statusbesiktning med energiinriktning, eventuellt i kombination med energikartläggning.
  • Leta efter tecken på eftersatt underhåll för att upptäcka fel, brister och skador i byggnaden.
  • Radonmätning, med bedömning av vad som är källan till radonvärdet.
  • Undersökning av byggnadens täthet – genom termografering eller täthetsprovning.
  • Besiktning av byggnaden med fokus på fukt.
  • Besiktning av byggnaden med fokus på ventilation.
  • Undersökning av byggnadens inomhusmiljö.
  • Inventering av byggnadens kulturvärden.
  • Miljöinventering av farliga material.
  • Inventering av vad som skulle kunna återbrukas vid en renovering.

Läs mer om att genomföra undersökningar hos Boverket.

Kontrollera status - Energiguiden - Boverket Länk till annan webbplats.

Klarlägg de ekonomiska förutsättningarna

De ekonomiska förutsättningarna är avgörande vid energieffektiviserande renovering. Det är viktigt att sätt sig in i sin ekonomiska situation så att man kan välja rätt ambitionsnivå och ställa upp tydliga ramar för kommande åtgärder. Några tips är:

  • Utgå från underhållsplanen om en sådan finns. Underhållsplanen utgör ett bra underlag för ekonomisk planering. Kanske kan några energiåtgärder kombineras med kommande planerat underhåll?
  • Gå igenom föreningens löpande ekonomi och använd detta som underlag för beslut om energirenovering. Föreningens årsredovisning, som tas fram av styrelsen, med eller utan extern hjälp, är ett bra ställe att börja.
  • Ta hjälp av er ekonomiska förvaltare.
  • I vissa fall går det att söka stöd för att finansiera en energirenovering. Undersök redan i ett tidigt skede om det finns ekonomiskt stöd att söka för er, och vad som krävs för att söka stödet.

Läs mer om att undersöka de ekonomiska förutsättningarna hos Boverket.

Klarlägg de ekonomiska förutsättningarna - Energiguiden - Boverket Länk till annan webbplats.

Regler och tillstånd

I plan- och bygglagen (PBL) finns krav på byggnaden, vilket är samhällets krav på den lägsta godtagbara nivå som byggnaden måste nå upp till. Utöver krav på byggnaden så finns det också krav på att arbetena under byggtiden ska utföras med aktsamhet. Det finns även regler om att du ibland behöver söka bygglov eller göra en anmälan.

Byggherrens ansvar

I ett byggprojekt är det byggherren som har ansvaret för att gällande lagar, förordningar, föreskrifter och beslut följs. Byggherre är den som för egen räkning utför eller låter utföra projekterings-, byggnads-, rivnings- eller markarbeten. Byggherren behöver inte vara en fysisk person utan kan även vara en juridisk person som till exempel ett företag eller en bostadsrättsförening. Byggherren är ofta också fastighetsägare.

Förutom de offentligrättsliga kraven som finns i till exempel PBL och föreskrifter har byggherren också ofta civilrättsliga åtaganden, exempelvis när byggherren som beställare ingår avtal med den som utför de åtgärder som byggherren ansvarar för.

Mer information om ansvar och skyldigheter som byggherre finns hos Boverket.

Byggherrens ansvar - Boverket Länk till annan webbplats.

Regler för byggande

Det finns flera lagar som på ett eller annat sätt kan komma att påverka hur du kan uppföra eller ändra en byggnad. Men det är främst i plan- och bygglagen (PBL) som kraven du måste förhålla dig till finns.

De regler i PBL som du behöver känna till när du står inför att uppföra eller ändra en byggnad kan grovt delas in tre områden:

  1. Materiella regler, krav som ställs på byggnaden eller tomten.
  2. Regler om skyddsåtgärder under byggtiden.
  3. Processuella regler, till exempel krav på att söka bygglov för vissa åtgärder.

Om inte reglerna följs kan man få betala en byggsanktionsavgift. Man kan också få ett vitesföreläggande med krav på att återställa eller göra om renoveringen om det visar sig att man brutit mot något materiellt krav.

Läs mer om regler i plan- och bygglagen vid energirenovering hos Boverket.

PBL under byggidéskedet - Energiguiden - Boverket Länk till annan webbplats.

Bygglov och anmälan

När ni ska ändra i byggnaden kan ni behöva ansöka om bygglov eller skicka in en anmälan för det ni vill göra i byggnaden.

Läs mer om bygglov och anmälan vid energirenovering hos Boverket.

PBL under projekteringsskedet - Energiguiden - Boverket Länk till annan webbplats.

Under byggskedet

Byggherren ska se till att alla bygg-, rivnings- och markåtgärder genomförs enligt de krav som gäller för åtgärden. Detta gäller även om åtgärden inte kräver lov eller anmälan. Kraven som avses finns bland annat i PBL. I de flesta fall ska byggnadsnämnden vid minst ett tillfälle under arbetets gång besöka den plats där åtgärderna utförs. När arbetena i byggnaden snart är färdiga ska byggherren anmäla detta till byggnadsnämnden så att ett slutsamråd hålls, innan slutbesked utfärdas.

Läs mer om regler i plan- och bygglagen under byggskedet hos Boverket.

PBL under byggskedet - Energiguiden - Boverket Länk till annan webbplats.

Riskhantering

I ett renoveringsprojekt kan många olika slags risker behöva hanteras genom hela projektet, från idé och första skiss till att byggnaden projekteras, byggs och förvaltas. Genom att göra en genomtänkt riskbedömning kan du upptäcka, analysera, värdera och minimera de risker som kan uppstå vid olika energiåtgärder.

Läs mer på Riskhantering - Energiguiden - Boverket Länk till annan webbplats.

Börja med riskhantering tidigt

Syftet med riskhantering är att öka medvetenheten om vilka risker som finns med den tänkta åtgärden och vilka extra åtgärder som kan behöva sättas in för att minska risken om den är för hög. Exempelvis kan man boka in kontroller i olika skeden. Riskbedömning bör finnas med tidigt så att man kan undvika att välja renoveringsåtgärder med för hög risk.

Om du på grund av en upptäckt risk blir tvungen göra större ändringar av projektet så är det också enklast och billigast att göra det i ett tidigt skede.
Riskhantering är en systematisk process där du identifierar, analyserar och agerar på olika risker som kan uppstå i projektet. Så här kan en process för riskhantering se ut i praktiken.

Identifiera riskerna

Det första steget är att identifiera riskerna för det ni vill göra. De flesta åtgärder har kända risker. Riskerna kan vara tekniska, exempelvis ett dåligt utformat styrsystem, men kan också handla om helt andra saker som att den framräknade återbetalningstiden är beroende på energipris och kalkylränta. När ni är klara med detta steg har ni en bruttolista med risker.

Analysera riskerna

I nästa steg tittar man närmare på sannolikheten för att risken inträffar och vilka konsekvenser som kan uppstå om det händer. Är det en risk för att det händer ofta (sannolikhet) och/eller att det blir väldigt jobbigt när det händer (konsekvens)?

Värdera och hantera riskerna

Det sista steget är att ta ställning till hur man hanterar risken. För risker som blir oacceptabla behöver risksänkande åtgärder som påverkar sannolikheten eller konsekvensen sättas in tills bedömningen ger acceptabla risker.

Läs mer om riskbedömning i tidiga skeden och hitta länkar till ytterligare information och hjälp hos Boverket:

Riskhantering - Energiguiden - Boverket Länk till annan webbplats.

Riskbedömningen utvecklas efter hand

Riskbedömningen är mindre detaljerad i de tidiga skedena eftersom många förutsättningar ännu inte har blivit låsta. Riskbedömningen utvecklas och utförs mer detaljerat i projekteringsfasen när man valt att gå vidare med en eller flera åtgärder, och efterhand som fler förutsättningar blir klarlagda eller beslutade.

Under projekteringen behöver byggherren ofta komplettera utredningar som gjordes i byggidéskedet eller göra fler utredningar beroende på vad som har utretts tidigare och hur komplex byggåtgärden är. Även om ni har undersökt något på övergripande nivå tidigare, kan det behöva utredas ytterligare nu när ni har valt åtgärd. Exempelvis:

  • Energiberäkning
  • Fuktsäkerhet
  • Befintliga fel, brister och skador i byggnaden
  • Kulturvärden
  • Återbruksinventering
  • Inventering med fokus på miljöfarligt avfall
  • Tillgänglighet

Utifrån riskbedömningen väljs olika kontroller ut i projektet, till exempel kontroller av kritiska moment. Kontroller brukar samlas i olika kontrollplaner, exempelvis:

  • Kontrollplanen enligt PBL
  • Kontroller enligt andra myndighetskrav
  • Byggherrens egenkontrollplan
  • Kontroller enligt avtal mellan byggherren och övriga parter

Läs mer om att hantera risker under projekteringsskedet hos Boverket.

Risker och kontroller - Energiguiden - Boverke Länk till annan webbplats.t

Finns det bra underlag från tidigare skeden så ska det sedan i byggskedet i grunden bara vara att följa de framtagna handlingarna. Det är dock svårt att under projekteringen fastställa alla risker under utförandet fullt ut, eftersom de påverkas av exempelvis hur den upphandlade utföraren väljer att arbeta. Därför kan både riskbedömning och kontroller behöva uppdateras under byggskedet, när ni bestämt t.ex. entreprenör och tidplan.

Läs mer om att hantera risker under byggskedet hos Boverket.

Risker och kontroller - Energiguiden - Boverket Länk till annan webbplats.

Riskbedömning är ingen enmansshow

Det är byggherren som ansvarar för att riskbedömningen görs, men det betyder inte att byggherren ska utföra riskbedömningen ensam.

Riskbedömningar bör göras av erfarna sakkunniga som är väl insatta i sådana risker som är förknippade med energieffektivisering, fuktsäkerhet, kulturvärden, bullerskydd med mera. Med specialkompetens inom sina respektive områden kan sakkunniga peka ut vad som särskilt bör bevakas och kontrolleras – så kallade kritiska moment. Ta därför hjälp att göra en riskbedömning i ett tidigt skede så att ni kan identifiera de kritiska momenten i ert projekt. Värdefull kompetens och erfarenhet finns hos projektörer, entreprenörer, kontrollansvariga och besiktningsmän.

Läs mer om olika roller och ansvar i tidiga skedet och om att upphandla hjälp hos Boverket.

Roller i byggidéskedet - Boverket Länk till annan webbplats.

Avtal i byggidéskedet - Boverket Länk till annan webbplats.

Kommunikation och dialog

Dialog och kommunikation med de boende och alla aktörer i projektet bör finnas med genom hela projektet. En bra dialog med alla inblandade parter i projektet är viktigt för att ingenting ska missas och resultatet ska bli som det är tänkt.

Dialog med de boende - börja kommunicera i god tid

Inled dialogen med de boende tidigt och fortsätt ha en tydlig kommunikation under hela projektets gång. Det har många fördelar, till exempel:

  • Inför renoveringen är det viktigt med information om hur renoveringen kommer att påverka de boende i huset. Att få information i tid och möjlighet att ställa frågor och påverka skapar förtroende hos de boende och kan även ofta förebygga oro, förvirring och ryktesspridning bland de boende.
  • Det kan ge viktig input till renoveringsprojektets innehåll och genomförande.
  • Det kan leda till ökad delaktighet och engagemang, vilket i sin tur kan ge en ökad gemenskap och därmed ofta ökad trygghet och trivsel.

Extra viktigt med kommunikation vid evakuering

Vissa typer av större renoveringar kan kräva att de boende måste evakueras, och det kan så klart innebära en oro. Frågan om eventuell evakuering bör lösas i samråd och i löpande dialog med de boende. Även om en evakuering inte krävs är det viktigt att informera om renoveringen kommer att innebära någon form av störning för de boende.

Exempel på kommunikationsmöjligheter

Det finns flera sätt att ha en dialog med och förmedla information till de boende, till exempel:

  • Informationsmöten
  • Workshops
  • Enkäter

Läs mer om boendedialog:

Boendedialog - Energiguiden - Boverket Länk till annan webbplats.

Dialog med projektörer

När ni har valt projektörer är det en god idé att gå igenom projektets mål och förutsättningarna med dem. Byggherren och relevanta projektörer bör tillsammans gå igenom projektets mål, krav och förutsättningar och stämma av eventuella frågor och synpunkter kring dessa. Det är även bra att gå igenom metoder som kommer att användas för uppföljning.

I samband med genomgång av byggherrens krav är det lämpligt att byggherren även informerar om varför kraven ställs och vad konsekvensen blir om kraven inte uppfylls. Det är även lämpligt att byggherren vid detta tillfälle informerar allmänt om projektet och projektets mål och krav samt hur det ska genomföras för att aktörerna ska se helheten i projektet. Syftet är att skapa en gemensam målbild och få alla aktörer att arbeta mot det gemensamma målet.

Dialog med entreprenören

För att byggprocessen ska fungera smidigt och resultatet bli så bra som möjligt är det viktigt att ha en god dialog med entreprenören eller entreprenörerna som genomför arbetet. Nedan följer några tips för att upprätta en bra dialog under byggskedet.

  • Överlämning från projektering till genomförande. Övergången mellan projekteringsskede och byggskede är ett kritiskt skede för att nå målen för en energieffektiv byggnad. Det är viktigt att kontrollera att entreprenören förstått kraven, att det finns tillräcklig kompetens och att de planerar arbetet så att man når målen i projektet.
  • Ha ett startmöte. Ha ett startmöte med entreprenören innan renoveringen påbörjas – ett bra startmöte lägger grunden för goda relationer.
  • Regelbundna byggmöten under arbetets gång. Eftersom det med all säkerhet kommer att uppstå frågor under arbetets gång är det bra att ha regelbundna avstämningar/byggmöten mellan byggherre och entreprenör under projektet där dessa frågor kan behandlas. Det kan exempelvis handla om förseningar, det som kallas hinder i avtalet, eller tillkommande och avgående arbeten (ÄTA-arbeten).

Läs mer om kommunikation under byggskedet hos Boverket.

Kommunikation - Energiguiden - Boverket Länk till annan webbplats.


Överlämning från byggskede till förvaltning

För att förvaltningen av den nyrenoverade byggnaden ska kunna starta krävs det att det skett en överlämning av information och kunskap från byggskedet till den organisation som ska ansvara för förvaltningen av byggnaden.

Det är även viktigt att alla relevanta aktörer blir utbildade och får kunskap om byggnadens funktion efter att åtgärderna har genomförts.

Läs mer om under rubriken ”Information vid överlämning till förvaltning” hos Boverket.

Kommunikation - Energiguiden - Boverket Länk till annan webbplats.

Samla och håll ordning på er dokumentation under hela processen

När nya aktörer kommer in i ett projekt för att ny kompetens behövs, är det viktigt att säkerställa att alla inblandade i projektet har tillgång till rätt dokumentation. Se därför till att hålla god ordning på den dokumentation som finns tillgänglig och som tas fram i projektet. Det underlättar för att det ska gå att kontrollera och kvalitetssäkra renoveringen, hantera risker och se till att projektet lever upp till era mål.

Det är även bra att samla allt material om projektet på ett ställe eftersom sådant material kan behövas långt senare om parterna blir oense om någonting.

Välj åtgärder

På denna sida finns övergripande tips om vad som är bra att tänka på när man ska välja åtgärder och åtgärdspaket vid en energirenovering.

Alla flerbostadshus är olika. Åtgärder för att spara energi som fungerar bra i ett hus kanske inte passar i ett annat. Det är också viktigt att veta att när man ändrar något i ett hus kan det påverka andra delar. Därför är det viktigt att tänka på helheten när du väljer åtgärder.

Boverket har tagit fram en film som ger några tips på vad som är bra att tänka på när ni väljer åtgärder vid en energirenovering:

Tänk på helheten vid valet av energieffektiviserande åtgärder - Boverkets videokanal Länk till annan webbplats.

Utgå från er byggnads förutsättningar

Varje byggnad är unik, och det är därför viktigt att ni utgår från förutsättningarna i just er byggnad när ni väljer åtgärder för att energieffektivisera. Om ni inte gjort det ännu, behöver ni börja med att kartlägga byggnadens behov och förutsättningar när det gäller energirenovering. Detta kan du få hjälp med på sidan Klarlägg förutsättningarna.

Det finns en del vanliga byggnadstyper som uppförts under vissa tidsperioder i Sverige. Dessa byggnader har ofta liknande förutsättningar i form av konstruktioner och installationer. På följande sida har Boverket sammanställt några typiska byggnader från olika tidsperioder. Dessa kan vara en utgångspunkt när ni ska välja vilka åtgärder som kan vara relevanta i ert fall.

Förutsättningar och åtgärder i typiska byggnader- Boverket Länk till annan webbplats..

Samordna olika åtgärder

Tänk på nyttan av att göra flera åtgärder samtidigt. Passa på att energirenovera när ni ändå åtgärdar sådant som behöver underhållas. Exempelvis tilläggsisolera när taket ändå ska läggas om, tilläggsisolera ytterväggen när fasaden ändå måste åtgärdas eller sätta in energiglas när det är dags att renovera befintliga fönster.

Gör åtgärder i rätt ordning

För att byggnaden ska bli så energieffektiv som möjligt är det ofta klokt att först se över om det går att minska byggnadens behov av uppvärmning, innan ni åtgärdar något i själva uppvärmningssystemet.

Om ni minskar byggnadens behov av uppvärmning först, till exempel genom att isolera, täta, byta fönster eller se över ventilationen, så kan ni kanske välja en värmekälla som är mindre kraftfull och därmed billigare.

Räkna på investeringen

En viktig faktor vid valet av åtgärder är åtgärdernas lönsamhet utifrån era specifika förutsättningar. Läs mer om att räkna på åtgärders lönsamhet och göra investeringskalkyler i ett energieffektiviseringsprojekt hos Boverket.

Räkna på åtgärders lönsamhet Länk till annan webbplats.

Energiberäkning

Energieffektiviserande åtgärder påverkar energianvändningen på olika sätt i olika byggnader. Det är därför viktigt att beräkna hur energianvändningen påverkas av åtgärder i er specifika byggnad när ni väljer vad ni vill göra.

BeBo har sammanställt information om att göra energiberäkningar i byggnader.

Energiberäkning - BeBo:s webbplats Länk till annan webbplats.

Bedöm åtgärderna ur ett helhetsperspektiv

När ni har klarlagt er byggnads förutsättningar är det dags att titta närmare på vilka energiåtgärder eller åtgärdspaket ni vill gå vidare med. Det finns många åtgärder att välja mellan och de kan kombineras till ett stort antal olika paket.

Man behöver vara medveten om att var och en av åtgärderna påverkar byggnadens funktioner och man måste undersöka inte bara hur stor energibesparing de skulle ge, utan också vilka konsekvenser åtgärden kan få för till exempel inomhusmiljön, risken för fuktskador, samt för byggnadens utseende och kulturella värden.

En åtgärd kan verka enkel och tydligt avgränsad, men den kan ändå samtidigt medföra risker. När flera åtgärder ska genomföras samtidigt kan de påverka varandra både negativt och positivt. Läs mer hos Boverket, under rubriken ”Bedöm åtgärderna ur ett helhetsperspektiv”.

Tips vid åtgärdsval - Energiguiden - Boverket. Länk till annan webbplats.

Exempel på energieffektiviserande åtgärder

Hos Boverket finns det exempel på energieffektiviseringsåtgärder i flerbostadshus. Sidan innehåller kortfattad information om olika vanliga energiåtgärder, samt i många fall länkar till fördjupande information.

Exempel energiåtgärder - Energiguiden - Boverket Länk till annan webbplats.

Hjälpte informationen på sidan dig?

Vill du ha kostnadsfri rådgivning?

Här finns kontaktuppgifter till din kommunala energi- och klimatrådgivare. Rådgivningen är opartisk och kostnadsfri.