Välja värmesystem
Vilket värmesystem som passar er fastighet bäst, beror på vilka lokala förutsättningar som finns och vilket värmebehov er fastighet har.
Innan ni beslutar er för att byta värmesystem så bör ni se över om fastighetens värmebehov kan minska. I många fall kan det vara lönsamt att investera i ett mindre och billigare värmesystem, men ibland är det tillräckligt att göra energieffektiviserande åtgärder.
-
Fjärrvärme
Fjärrvärme är den vanligaste uppvärmningsformen i flerbostadshus. Det är en bekväm uppvärmningsform som tar liten plats i huset.
-
Värmepannor
En värmepanna är kopplad till ett vattenburet system och använder värmekällor som pellets, ved, el, olja eller gas.
-
Värmepumpar
En värmepump tar värme från berg, jord, sjö eller luft. Därefter höjer den temperaturen med hjälp av en kompressor, innan värmen överförs till fastighetens värmesystem.
-
Individuell mätning och debitering
Det innebär att varje lägenhetsinnehavare betalar för sin egen användning av värme och/eller varmvatten istället för att det ingår i hyran.
-
Tilläggsisolering
I ett välisolerat hus är värmeförlusterna små. Det finns flera åtgärder inom tilläggsisolering som kan vara lämpliga att genomföra.
-
Ventilation i flerbostadshus
Det finns flera olika system för ventilation, dvs utbyte av luft i ett slutet utrymme. Se till att underhålla och optimera ventilationen för bästa effekt.
-
Offerter och avtal
Dags för underhållsarbete, energieffektivisering eller ny teknik i din förening? Då är det viktigt att ni tar er tid att göra en ordentlig upphandling. Rekommendationen är att ta in minst tre offerter och utvärdera dessa.
Vill du ha kostnadsfri rådgivning?
Här finns kontaktuppgifter till din kommunala energi- och klimatrådgivare. Rådgivningen är opartisk och kostnadsfri.