Ventilation i flerbostadshus
Det finns flera olika system för ventilation, dvs utbyte av luft i ett slutet utrymme. Se till att underhålla och optimera ventilationen för bästa effekt.
Det är inte bara vi människor som mår bra av god ventilation, utan även våra hus. Otillräcklig ventilation kan leda till fuktskador och mögel, som i sin tur kan leda till hälsobesvär.
Varför behöver huset ventilation?
För att vi och bostaden ska må bra tillför vi ren luft och ventilerar bort den använda luften. Med en värmeväxlare i ett till- och frånluftssystem (FTX/FX) kan värmen i frånluften återvinnas. Det innebär att tilluften bara behöver värmas upp ett par grader, vilket ger ett energieffektivt ventilationssystem.
Olika ventilationssystem
Kontroll av ventilation
Det är fastighetsägarens ansvar att bostaden har tillräcklig ventilation. En obligatorisk ventilationskontroll (OVK) ska göras
- vart tredje år för flerbostadshus med fläktstyrt till- och frånluftssystem eller FTX-system
- vart sjätte år för flerbostadshus med självdragsventilation, fläktstyrt frånluftssystem eller fläktstyrt frånluftssystem med värmeväxlare.
Tips och åtgärder
- Kontrollera att det är rätt luftflöde utefter ert behov.
- Inför behovsstyrning, så att ventilationssystemet inte alltid är på full styrka.
- Sänk tilluftstemperaturen.
- Årstidsanpassa luftflöden.
- Se över möjlighet till värmeåtervinning.
Underhåll
- Rengör kanalsystem och fläktaggregat.
- Byt filter.
- Rengör till- och frånluftsdon.
Driftoptimering av ventilation
Många bostadsrättsföreningar har idag antingen ett självdragssystem eller frånluftsystem. Båda systemen hämtar tilluft ovanför eller bakom elementen under fönstren, som sedan ska passera genom lägenheten och ut genom frånluftsdonen. I ett självdragsystem drivs denna luftström av tryckskillnader, och i ett frånluftssystem av en mekanisk fläkt som ofta finns i fastighetens vind.
Båda systemen gynnas också av en konvektiv effekt, som uppstår när kall utomhusluft möter den varma luften vid elementet. I ett väl optimerat ventilationssystem (självdrag eller frånluftssystem) kolliderar en lagom mängd färsk tilluft och varm luft vid radiatorn, vilket skapar den nödvändiga effekten som hjälper till att sprida värmen i lägenheten. Kallras vid fönstren undviks också.
Ett första steg mot att optimera detta system är att rensa luftfilter och kanaler vid dessa tilluftsdon, för att det beräknade luftflödet genom dem ska upprätthållas och vara jämnt fördelat mellan lägenheterna.
Behovsstyrd ventilation
Att styra sin ventilation efter behov innebär att mäta sitt behov eller luftkvaliteten. Utifrån det anpassar man ventilationsflödet i bostaden. Det kan röra sig om rörelsevakter, koldioxidgivare som mäter luftkvalitet eller en timer som styr ventilationen till vissa tider.
Vilka krav finns det för ventilation?
Det finns ekodesignkrav för bostads- och fastighetsventilation samt energimärkning för bostadsventilation.
-
Innan du byter värmesystem
Börja med att först se över och förstå sin energianvändning, och sen hitta och ta till åtgärder från att minska denna.
-
Mäta och styra
Börja med att identifiera ert behov av smart styrning, oavsett om det rör sig om er uppvärmning, ventilation eller laddning av elbilar.
Vill du ha kostnadsfri rådgivning?
Här finns kontaktuppgifter till din kommunala energi- och klimatrådgivare. Rådgivningen är opartisk och kostnadsfri.