Cykelvänlig bostadsrättsförening
Trängs cyklarna huller om buller i ert cykelrum? Finns det många trasiga cyklar, eller cyklar som ser ut som de inte använts på flera år? Då kan det vara en bra idé att fixa cykelrummet.
Första steget är att rensa bort gamla cyklar. Det är bra att göra detta regelbundet, gärna en gång om året, till exempel inför vintern. Informera de boende i god tid om när detta ska ske.
Cykelägare ska ha möjlighet att märka upp sina cyklar före rensningen. Förvara omärkta cyklar på annan plats i minst tre månader. Under den perioden ska ägaren ha möjlighet att hämta sin cykel. Sätt upp information om detta i cykelrummet. Efter tre månader övergår äganderätten till fastighetsägaren som kan sälja, skänka bort eller skrota cyklarna.
Tips!
Det finns företag som kostnadsfritt kan hämta upp gamla cyklar, eller som sköter hela processen med uppmärkning, utrensning och bortforsling.
Skapa ett cykelrum i världsklass
Ett välfungerande och inbjudande cykelrum motiverar fler till att cykla och skickar signaler om att det är något ni vill uppmuntra. Här kommer tips på hur du planerar ett cykelrum av högsta klass:
Fixa en bra cykelparkering utomhus
Anpassa antalet platser på cykelparkeringen efter antalet cyklar, om det är möjligt. Ska ni sätta upp nya ställ är det bra om det är minst 60 cm mellan dem. Det bör också finnas en båge där det går att låsa fast cykeln i ramen. Belysning gör parkeringen trevligare och tryggare.
Gör om en parkeringsruta till cykelparkering
En vanlig parkeringsplats kan enkelt göras om till parkering för ungefär 8 cyklar. Genom att sätta in tvåvåningsställ eller cykelliftar får ni plats med ännu fler. Har ni lite bredare parkeringsrutor, exempelvis 3,2 × 5 meter, kan ni på så sätt göra om varje ruta till en cykelparkering för upp till 24 cyklar.
Erbjud cykeltvätt och hyr in cykelservice
En cykel håller längre om den sköts väl, särskilt om den används året om i salt och slask. Det är ett stort plus att kunna spola cykeln ren i anslutning till huset eller cykelparkeringen.
Ett annat tips är att samla medlemmarna kring en gemensam servicedag och hyra in ett mobilt serviceteam. Föreningen kan då exempelvis stå för den fasta kostnaden och medlemmarna själva för sin egen cykelservice.
Vill du ha kostnadsfri rådgivning?
Här finns kontaktuppgifter till din kommunala energi- och klimatrådgivare. Rådgivningen är opartisk och kostnadsfri.