Cykelvänlig bostadsrättsförening

Trängs cyklarna huller om buller i ert cykelrum? Finns det många trasiga cyklar, eller cyklar som ser ut som de inte använts på flera år? Då kan det vara en bra idé att fixa cykelrummet.

Elcykelstyre.

Första steget är att rensa bort gamla cyklar. Det är bra att göra detta regelbundet, gärna en gång om året, till exempel inför vintern. Informera de boende i god tid om när detta ska ske.

Cykelägare ska ha möjlighet att märka upp sina cyklar före rensningen. Förvara omärkta cyklar på annan plats i minst tre månader. Under den perioden ska ägaren ha möjlighet att hämta sin cykel. Sätt upp information om detta i cykelrummet. Efter tre månader övergår äganderätten till fastighetsägaren som kan sälja, skänka bort eller skrota cyklarna.

Tips!

Det finns företag som kostnadsfritt kan hämta upp gamla cyklar, eller som sköter hela processen med uppmärkning, utrensning och bortforsling.

Skapa ett cykelrum i världsklass

Ett välfungerande och inbjudande cykelrum motiverar fler till att cykla och skickar signaler om att det är något ni vill uppmuntra. Här kommer tips på hur du planerar ett cykelrum av högsta klass:

Så skapar du många platser på liten yta

Planera noga för att få plats med många cyklar på liten yta. Det finns olika varianter av cykelförvaring i olika prisklasser, för golv, väggar och tak. Prata med en leverantör om vad som passar bäst. Här är några enkla lösningar som också går att kombinera:

 • Traditionella cykelställ på golvet. Parkering i olika höjdnivåer så att cyklarna inte fastnar i varandra. Med en extra låsbygel går det att låsa fast cykeln i ramen.
 • Fasta krokar på en regel på väggen. Häng upp cyklarna i framhjulet stående mot väggen.
 • Rörliga krokar på enkla metallstänger är ett bra alternativ för cyklar som sällan används. Fäst stången i taket, på väggen eller ställ på en ställning på golvet. Häng cyklarna i framhjulet, så går de sedan att packa ihop. Cirka 3–4 cyklar per meter får plats.
 • Det finns också andra lite dyrare alternativ, som cykelställ med två våningar och väggfasta cykelliftar. Som komplement till cykelställ kan det vara bra att måla golvet i olika färger, för att visa om det är en fri yta eller uppställningsyta.
 • Gör cykelrummet mer tillgängligt. Installera automatiska dörröppnare till cykelförrådet och andra dörrar som cyklister behöver passera.
 • Sätt in ramper på trappsteg och ta bort trösklar till cykelförrådet.
 • Ska en lådcykel få plats? De flesta lådcyklar går in genom vanliga dörrar, men se till att den också har utrymme att svänga.
 • Måla väggarna och sätt in bra belysning, så blir cykelrummet en trevlig plats att vara på.
 • Gör i ordning ett hörn i rummet till en liten cykelverkstad. Där kan den som vill både meka med sin cykel och pumpa sina däck. En gemensam verktygslåda underlättar. Den kan till exempel innehålla en fotpump, däckavtagare, skruvmejsel, avbitartång, skiftnyckel, momentnyckel, insexsnycklar, kedjebrytare och fasta nycklar. Det finns flera leverantörer som erbjuder detta som paket.

Får föreningen använda skyddsrummet som cykelrum?

Ja, ni får använda skyddsrummet som cykelrum i fredstid, förutsatt att ni:

 • ser till att alla skyddsrummets olika detaljer är åtkomliga för löpande underhåll och inspektion
 • kan ställa i ordning skyddsrummet fullständigt inom två dygn
 • förvarar all skyddsutrustning som går att demontera i ett särskilt förråd
 • inte gör några större ändringar i skyddsrummets stomme eller installationer
 • inte försämrar skyddsrummets skyddsförmåga.

Fixa en bra cykelparkering utomhus

Anpassa antalet platser på cykelparkeringen efter antalet cyklar, om det är möjligt. Ska ni sätta upp nya ställ är det bra om det är minst 60 cm mellan dem. Det bör också finnas en båge där det går att låsa fast cykeln i ramen. Belysning gör parkeringen trevligare och tryggare.

Gör om en parkeringsruta till cykelparkering

En vanlig parkeringsplats kan enkelt göras om till parkering för ungefär 8 cyklar. Genom att sätta in tvåvåningsställ eller cykelliftar får ni plats med ännu fler. Har ni lite bredare parkeringsrutor, exempelvis 3,2 × 5 meter, kan ni på så sätt göra om varje ruta till en cykelparkering för upp till 24 cyklar.

Erbjud cykeltvätt och hyr in cykelservice

En cykel håller längre om den sköts väl, särskilt om den används året om i salt och slask. Det är ett stort plus att kunna spola cykeln ren i anslutning till huset eller cykelparkeringen.

Ett annat tips är att samla medlemmarna kring en gemensam servicedag och hyra in ett mobilt serviceteam. Föreningen kan då exempelvis stå för den fasta kostnaden och medlemmarna själva för sin egen cykelservice.

Hjälpte informationen på sidan dig?

Vill du ha kostnadsfri rådgivning?

Välj kommun i listan för kontaktuppgifter till din energi- och klimatrådgivare. Rådgivningen är opartisk och kostnadsfri.