Lagra egen el
Med hjälp av batterier kan ni använda mer av producerad solel inom föreningen.
De vanligaste batterierna är av typen litiumjon, där de med järnfosfat i är den mest använda för stationära energilager, vilket ger en bra balans mellan kostnad och livslängd.
Att investera i ett batterilager är idag ganska kostsamt, men kan i vissa fall vara lönsamt. Det gäller särskilt om föreningen redan har investerat i en solcellsanläggning eller har ett mindre bra elavtal.
Fördelar med batterier
Batterier kan användas för att kapa effekttoppar. De behöver då ha tillräckligt hög effekt och kapacitet för att motsvara topparna.
Det är också möjligt att ladda batteriet när elpriset är lågt, oftast under natten. Sedan kan den lagrade elen användas när priset är högre.
Batterier kan även agera reservkraft vid elavbrott, exempelvis för fläktar, pumpar, hissar och övervakning.
Lokal energidelning
Bostadsrättsföreningar har sedan 2022 möjlighet att dela och lagra energi. Det gör det bland annat möjligt att överföra energi till närliggande fastigheter, från exempelvis solceller och energilager.
Fullständig guide till att skaffa solceller hittar du på Solelportalen (energimyndigheten.se) Länk till annan webbplats.. Specifik information för föreningar och fastighetsägare är markerad med en röd ram. Läs mer i Solcellsguide - från idé till färdig anläggning Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. (Energimyndigheten, 2023)
Innehåll på sidan
Vill du ha kostnadsfri rådgivning?
Här finns kontaktuppgifter till din kommunala energi- och klimatrådgivare. Rådgivningen är opartisk och kostnadsfri.