Solkarta
Har mitt hus bra förutsättningar för solceller? Hur mycket solinstrålning som når solcellerna avgör hur mycket el de kan producera. Om du vill ha mer information kring just dina förutsättningar kan du använda en solkarta eller kontakta din kommunala energi- och klimatrådgivare.
Det finns många faktorer till exempel skuggning, instrålning och taklutning, som påverkar byggnadens förutsättningar för solceller. Dessutom varierar instrålningen beroende på årstid och lokala förutsättningar. Innan du bestämmer dig för om du vill installera solceller behöver du undersöka vilka förutsättningar just din byggnad har. Ett sätt att få mer information är att använda en lokal solkarta eller kontakta din kommunala energi- och klimatrådgivare.
Lokala solkartor Länk till annan webbplats. finns samlade på Energimyndighetens hemsida. En solkarta kan användas för en grov uppskattning av hur mycket el eller värme en solcells- eller solfångaranläggning skulle kunna ge på ditt tak. Beroende på vilken metod som kartan är framtagen med kan utfallet skilja sig åt och det är viktigt att titta på vilka antaganden som kartan bygger på. Energimyndigheten står inte för att tillhandahålla eller uppdatera kartorna, den som står som avsändare för kartan är alltså den som ska svara på frågor om hur den är framtagen.
En interaktiv karta Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., PVGIS, är ett verktyg producerat av Europeiska kommissionen för att visa lokala förutsättningar för solinstrålning. Informationen finns på flera språk bl.a. på engelska och spanska.
Innehåll på sidan
-
Spara el
Vill du minska din förenings kostnader, och samtidigt bidra till en bättre miljö? Många små åtgärder kan tillsammans ge en stor effekt på energianvändningen, och din kommunala energi- och klimatrådgivare hjälper dig att identifiera dessa.
-
Uppvärmning
Fjärrvärme utgör cirka 90 procent av energianvändningen i flerbostadshus. Sedan början av 2000-talet har energianvändningen som behövs för uppvärmning och varmvatten i bostäder minskat trots att vi idag har fler byggnader och invånare.
-
Solenergi
Det blir allt vanligare att producera el med solceller för gemensam användning i flerbostadshus. Vanligast är att elen används till föreningens fastighetsel. För att kunna använda den egenproducerade elen även till hushållsel i en bostadsrättsförening behöver alla lägenheter kopplas till samma elabonnemang.
Vill du ha kostnadsfri rådgivning?
Här finns kontaktuppgifter till din kommunala energi- och klimatrådgivare. Rådgivningen är opartisk och kostnadsfri.