Belysning
Energieffektiv belysning innebär ofta två saker: LED-ljuskällor i effektiva armaturer och behovsanpassad styrning.
Att byta från lysrör till LED-belysning i allmänna utrymmen är en effektiv energibesparande åtgärd. Passa då även på att installera närvarostyrning av belysningen.
Byta all belysning samtidigt eller vid behov?
Det kan vara klokt att byta all armatur och alla ljuskällor samtidigt, i närtid, om ljuskällorna är av mindre energieffektiv typ. Är de däremot av lågenergityp kan det vara mer kostnadseffektivt att byta dem löpande.
Om du behöver prioritera är det bäst att först byta ut belysning som används ofta och länge, som utomhus- och trapphusbelysning. Det finns idag utbyteslampor av LED-typ för nästan alla förekommande socklar.
Lysrör med kvicksilver fasas ut
EU har beslutat att fasa ut belysning med kvicksilver. Utfasningen startar 2023 och beräknas pågå i cirka fem år. Så småningom kommer det inte längre gå att köpa lysrör som innehåller kvicksilver. Förutom att de gamla lysrören innehåller kvicksilver, är de inte heller lika energieffektiva som LED-lysrör och andra LED-alternativ.
Lästips: Energimyndighetens broschyr Lysrörets tid är snart förbi Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. (2023)
Tips
- Installerad effekt bör vara högst 6 W/m2 i t ex korridorer, förråd, trapphus eller liknande
- Det är viktigt med närvarostyrning i t.ex. trapphus, korridorer, förråd med mera. Sektionera så att inte onödigt stora områden tänds.
- I utrymmen med ljusinsläpp behövs dagsljusreglering, kombinera med närvarostyrning så att endast område med närvaro tänds.
- Glöm ej dagsljusreglering för belysning utomhus.
-
Elanvändning i gemensamma utrymmen
Se över föreningens elanvändning i tvättstugor, belysning i gemensamhetsutrymmen och hissar.
-
Se över ert elavtal
Ett sätt att få ner sina kostnader för elen kan vara att byta elavtal.
Vill du ha kostnadsfri rådgivning?
Här finns kontaktuppgifter till din kommunala energi- och klimatrådgivare. Rådgivningen är opartisk och kostnadsfri.