Undersök vad som drar energi

Undersök vad som drar energi. Att energieffektivisera innebär att först se över energianvändningen, och sedan hitta åtgärder för att minska den. Det kan handla om att optimera ventilation, belysning, uppvärmning, isolering och transporter.

Termografibild av flerfamiljhus där man ser värmeläckage.

Effektivisera energianvändningen i flerbostadshus – utan dyra renoveringar

Genom smart energiförvaltning i den dagliga driften kan du sänka energikostnaderna och förbättra fastighetens prestanda – utan omfattande och kostsamma renoveringar.

En välplanerad fastighetsförvaltning handlar om att både bevara och öka byggnadens värde, både ekonomiskt och funktionellt. Genom att integrera energieffektivisering i det löpande underhållet kan du minska energiförbrukningen, sänka driftskostnaderna och bidra till en mer hållbar fastighet. Små åtgärder kan göra stor skillnad – både för ekonomin och miljön.

Se filmen med tips hur du kan jobba med fastighetsförvaltningen: Att arbeta löpande med energieffektivisering - Boverkets videokanal Länk till annan webbplats..

Mer information om att planera och organisera det löpande förvaltningsarbetet så att energifrågorna kommer med hittar du här: Energiförvalta - Energiguiden - Boverket Länk till annan webbplats..

Hur ska jag börja energieffektivisera?

  1. Få kontroll på er energianvändning. Gör en analys av energianvändningen, ta fram fakturor och läs av era timvärden. Installera undermätare för att få full kontroll och insyn.
  2. Ta bort onödig energianvändning. Se till att klimatskalet är helt och tätt vid fönster, dörrar och portar. Isolera rör och ventilationsinstallationer, släck lampor som inte behöver vara tända alternativt installera rörelsevakter till belysningen.
  3. Använd er utrustning på bästa sätt. Se över injusteringen och styrningen av värmesystemet, ventilationen och belysningen. Rengör och underhåll filter.
  4. Energieffektiviserande åtgärder. Utifrån kunskapen du samlat kan du nu ta fram en plan på åtgärder och vad som behöver prioriteras. Det kan till exempel handla om att tilläggsisolera vinden eller byta motor i fläktaggregatet.

Få koll på er byggnads status och energianvändning

Att ha en tydlig översikt över byggnadens status och energianvändning är nyckeln till en kostnadseffektiv och hållbar förvaltning. Genom att samla dokumentation, genomföra regelbundna kontroller och vid behov göra mer omfattande statusbesiktningar kan ni planera underhåll i god tid – vilket minskar risken för dyra, akuta åtgärder.

Samla dokumentationen

En välorganiserad och uppdaterad dokumentation gör det enklare att förstå byggnadens system, historik och behov. Digital lagring ger snabb åtkomst och underlättar planering av framtida insatser.

En del dokumentation är det lag på att den ska finnas om alla flerbostadshus, annat är rekommenderat. Här är några viktiga dokument att ha koll på:

  • Energideklaration.
  • Obligatorisk ventilationskontroll (OVK).
  • Underhållsplan.
  • Ritningar och tekniska beskrivningar.
  • Driftinstruktioner för tekniska system.
  • Driftstatistik.
  • Resultat från statusbesiktningar och uppföljningar.
  • Dokumentation från tidigare projekt.
  • Ekonomisk dokumentation.

Om äldre ritningar eller byggnadsbeskrivningar saknas kan de finnas hos kommunens byggnadsnämnd, som ofta arkiverar handlingar från bygglovsbeslut.

Samla dokumentation – Energiguiden, Boverket Länk till annan webbplats..

Kontrollera byggnadens status regelbundet

Utöver dokumentation är det viktigt att löpande inspektera byggnaden för att identifiera nödvändiga åtgärder i tid. En energikartläggning är ett effektivt sätt att få en tydlig bild av byggnadens energianvändning och identifiera möjligheter till effektivisering.

Kontrollera byggnadens status – Energiguiden, Boverket. Länk till annan webbplats.

Genom att arbeta proaktivt med byggnadens status och energianvändning kan ni minska driftskostnaderna, öka fastighetens värde och bidra till en mer hållbar förvaltning.

Bra att veta

När du tilläggsisolerar eller tätar/byter fönster och dörrar ändras byggnadens uppvärmningsbehov. Tänk på att göra sådana åtgärder före ett eventuellt byte av uppvärmningssystem, så att du slipper onödiga kostnader för ett överdimensionerat värmesystem.

Tips

Ta fram en underhållsplan och följ den.

  • En underhållsplan ger en bra uppfattning om vilka omfattande renoveringar och kostnader du behöver ta hänsyn till framöver. Generellt sträcker sig en underhållsplan 10–30 år framåt i tiden.
  • Det kan vara klokt att föra in även planerade energiåtgärder i underhållsplanen. En kombinerad energi- och underhållsplan ger bättre översikt över behoven och möjligheterna att utföra energiåtgärder inom samma teknikområde eller byggnadsdel, när de ändå ska renoveras.
    • Vid fasadrenoveringar kan du till exempel passa på att byta fönster, när hantverkare och eventuella byggställningar ändå är på plats.
  • Gör en checklista över maskiner och apparater, deras förväntade livslängd och alternativ för att ersätta dem vid behov.

Här kan du hämta hem en Excel-mall för en kombinerad underhålls- och energiplan. Mallen innehåller en flik där man anger planerade underhålls- och energiåtgärder, och en flik som visar när i tiden som investeringar kommer att ske. Mallen är framtagen av Bebo, Energimyndighetens nätverk för energieffektiva flerbostadshus.
Underhålls- och energiplan - BeBo Länk till annan webbplats..

Boendedialog – nyckeln till energieffektiva vanor

De boendes beteende har stor påverkan på en byggnads energianvändning. Genom att öka medvetenheten om hur olika val påverkar energianvändningen och kostnaderna kan fastighetsägare och bostadsrättsföreningar skapa ett större engagemang för energieffektivisering.

Så skapar du en effektiv boendedialog

Regelbunden och tydlig kommunikation med de boende är avgörande – både i den dagliga driften och vid planerade underhållsåtgärder. Fundera på hur er informationsspridning fungerar:

  • Vet alla hur de kan kontakta styrelsen eller fastighetsförvaltaren?
  • Använder ni nyhetsbrev eller digitala kanaler för att informera om energisparåtgärder?

Genom att involvera de boende skapas förståelse för de åtgärder som genomförs, vilket ökar viljan att bidra till en mer energieffektiv fastighet.

Smarta energivanor som sparar pengar

Det finns många enkla åtgärder som de boende själva kan vidta för att minska energianvändningen – något som gynnar både plånboken och miljön. Energimyndigheten erbjuder praktiska tips för att komma igång:
Dialog med boende – Energimyndigheten Länk till annan webbplats..
Börja med energismarta vanor – Energimyndigheten Länk till annan webbplats..

Ta tillvara boendes idéer

Många hyresgäster och medlemmar i bostadsrättsföreningar har värdefulla idéer om hur fastigheten kan bli mer energieffektiv och hållbar. Uppmuntra de boende att komma med förslag på energisparande åtgärder – små förändringar kan göra stor skillnad!

Hjälpte informationen på sidan dig?

Vill du ha kostnadsfri rådgivning?

Här finns kontaktuppgifter till din kommunala energi- och klimatrådgivare. Rådgivningen är opartisk och kostnadsfri.