Belysning

Belysning används i många olika miljöer och kan anpassas till olika behov. Hur och var den används har en stor påverkan på vårt välbefinnande. Välj energieffektiva lampor, som är bra för både ekonomin och klimatet.

Man byter lysrör.

LED-lampan

LED-lampan håller upp till 15 gånger längre och drar upp till 90 procent mindre el än en glödlampa. Lamporna kommer i olika storlekar och former. De kan ha varmt eller kallt ljus, vilket visas på förpackningen. Alla LED-lampor går inte att dimra och elektroniken kan vara känslig för värme. Om armaturen exempelvis är väldigt tät kan värmen stängas in, vilket kan ge lampan en kortare livslängd.

Styrning av belysning

Genom att styra din belysning kan du minska energianvändningen. Några exempel är:

Rörelsedetektor, närvarostyrning

Dessa sensorer känner vanligtvis av större rörelser i mindre lokaler och är lämpliga i utrymmen som exempelvis källare, entréer, trapphus, hall och trappuppgångar.

Timerstyrning

Timerstyrning gör det möjligt att tidsbegränsa och tidsbestämma belysningen. Det är viktigt att vara medveten om timerns elförbrukning, eftersom den ibland kan förbruka lika mycket eller mer än en effektiv LED-lampa.

Dimmerstyrning

Dimmerstyrning är användbar då full belysning inte är nödvändig. Om denna funktion alltid används bör en svagare lampa användas i stället.

Kombinerad närvarogivare och ljussensor

Kombinerad närvarogivare och ljussensor ser till att lampor tänds vid närvaro och då det är dagsljus. Den är lämplig att användas till garageuppfarter och förråd med fönster.

Smart styrning av LED-lampor

Denna styrning gör det möjligt att styra lampor via exempelvis en fjärrkontroll eller en applikation i telefonen. Lampan kan bland annat dimmas, följa diverse ljusteman, släckas och tändas automatiskt eller via närvarosensor. Det är viktigt att känna till att lampor som stängs av via smart styrning hamnar i standby-läge.

Utfasning av lysrör

2023 genomfördes en stor förändring på belysningsmarknaden, när lysrör och kompaktlysrör började fasas ut. Vidare ska användningen av elektrisk utrustning som innehåller farliga ämnen begränsas. Utfasningen förväntas pågå under ungefär fem år.

Ta hjälp av energimärkning

Under de senaste 25 åren har energimärkningen hjälpt konsumenter att jämföra och välja rätt produkter. Detta system är både obligatoriskt och enhetligt inom EU.

År 2021 infördes en ny generation av energimärkning, som gör det enklare att bedöma effektiviteten hos ljuskällor. De tidigare energiklasserna A++ till E har bytts ut mot A till G, där A är effektivast. Samtidigt höjs kraven på kvaliteten, exempelvis om hur mycket ljuskällan får flimra.

Energiklassen visas på produktens förpackning. Där syns även lampans livslängd, som redovisas i energianvändning per 1000 timmar. Det finns också en QR-kod som ger mer information via den europeiska databasen för energimärkta produkter, EPREL.

Läs mer om hur ni kan energieffektivisera ert företag i Energimyndighetens publikation Metodstöd för energieffektivisering i företag (energimyndigheten.se) Länk till annan webbplats.

Hjälpte informationen på sidan dig?

Vill du ha kostnadsfri rådgivning?

Här finns kontaktuppgifter till din kommunala energi- och klimatrådgivare. Rådgivningen är opartisk och kostnadsfri.