Energiberedskap

Avbrott i energiförsörjningen kan få stor påverkan på vår vardag och våra verksamheter. Syftet med att arbeta med energiberedskap är att minimera negativa effekter av ett avbrott i energiförsörjningen.

Planera för avbrott

Det är nät- och energibolagens ansvar att dimensionera energiförsörjningen efter samhällets behov. Till exempel, enligt Ellagen är det elnätsföretaget som ansvarar för att det lokala elnätet är ”säkert, tillförlitligt och effektivt” (Ellagen 1997:857 kap 3 §1). Vid en eventuell krissituation kan staten gå ut och särskilt uppmana även elkonsumenter att vidta olika besparingsåtgärder. Dessutom kan man själv minska konsekvenserna för sig själv och verksamheten om ett avbrott inträffar genom att ha tagit fram en energiberedskapsplan. I den kartläggs all teknisk utrustning och det beskrivs hur man ska agera vid ett avbrott.

Förebygg och minska riskerna

Ett sätt att minska konsekvenserna vid ett avbrott i energileveranserna kan vara att energieffektivisera byggnader och lokaler. Välisolerade hus klarar exempelvis att hålla värmen längre, även om det blir ett avbrott i uppvärmningen. Här kan man få god vägledning från byggnadens energideklaration. Deklarationen energiklassar byggnader från A till G, där A är högst. Som en generell tumregel kan sägas att ju högre energiklass byggnaden har desto längre bevarar byggnaden värmen vid ett avbrott i ordinarie värmeförsörjning.

En annan viktig del av energianvändningen, som inte syns i energideklarationen, är hur mycket energi som byggnaden använder vid de tillfällen då verksamheten använder som mest energi, det vill säga byggnadens effektbehov. Här är några tips på hur man kan spara energi under de timmar då elen är som dyrast eller hur man kan fördela energianvändandet jämnare över dygnet:

  • Smart styrning av tekniska installationer kan utjämna belastningen automatiskt. Det finns idag digitala system som automatiskt värmer byggnaden mer när priset på energi är lägre, för att sen kunna minska användningen lite när efterfrågan är som högst.
  • I en ackumulatortank kan vatten hållas varm under tider då det är lägre belast­ning på nätet för att sedan använda det lagrade varma vattnet vid höglasttimmar, antingen till uppvärmning om huset har ett vattenburet system eller för tapp­varmvatten.
  • Laddning av elbilar kan ha stor påverkan på en fastighets effektbehov. Smart styrning, så kallad lastbalansering, reglerar så att laddning sker till exempel på natten och inte under höglasttider på tidig kväll eller morgon.

Förbered och agera snabbt vid avbrott

Avbrott i energiförsörjningen kan få stor påverkan på vår vardag och det är viktigt att förbereda sig för att minimera möjliga negativa effekter. Kunskap i energiberedskap är grundläggande för att skapa en robusthet i samhället mot störningar och avbrott. Avbrott i energileveranser kan påverka många olika funktioner såsom fastigheternas energikällor och företagets transporter. Några av de vanligaste energikällorna för företagets lokaler är fjärrvärme och elektricitet.

För att vara förberedd på ett avbrott behöver man ta fram en energiberedskapsplan för såväl hela bolaget som för respektive byggnad. I den kartlägger man all teknisk utrustning och beskriver hur man agerar vid ett avbrott. Skulle ett avbrott inträffa bör man agera snabbt. Man informerar driftpersonal och leverantörer, anpassar utrustningen och energianvändandet i lokalen, t.ex. genom att reglera värmen.

Hur förberedd är verksamheten på ett elavbrott? Energimyndigheten har tagit fram guider med tips för verksamheter som vill stärka sin energiberedskap. Läs mer Länk till annan webbplats..

  • Energieffektivisera byggnaderna.
  • Gör en energiberedskapsplan och lista vilka tekniska installationer som berörs, vem som ansvarar för vad, och hur ni ska agera vid avbrott.
  • Minska effekttoppar och planera för ett flexibelt energianvändande i verksamheten.

Kontakta din kommunala energi- och klimatrådgivare för fler tips kring energiberedskap.

Hjälpte informationen på sidan dig?

Vill du ha kostnadsfri rådgivning?

Här finns kontaktuppgifter till din kommunala energi- och klimatrådgivare. Rådgivningen är opartisk och kostnadsfri.