Undersök ditt hus

För att din renovering ska bli bra, behöver du ett bra beslutsunderlag. Du har mycket att vinna på att utreda husets förutsättningar och samla dokumentation om ditt hus innan du sätter igång. Den blir värdefull även i framtiden. Här får du tips om saker att tänka på.

Undersök

Varje hus är ett unikt system, där allt hänger ihop. De egenskaper och förutsättningar som ditt hus har, påverkar vilka åtgärder du kan göra – och ibland vad du behöver göra, får göra eller bör göra.
Genom att först få en klar bild över husets förutsättningar, till exempel material, konstruktion och underhållsbehov kan du lättare att ta väl övervägda beslut om vilka åtgärder du ska göra i renoveringen – vad som är mest lämpligt i ditt hus.

Att undersöka huset kan också hjälpa dig att upptäcka eventuella dolda problem, till exempel strukturella brister eller fuktskador, som skulle kunna leda till extra kostnader och problem i framtiden.

Du kan även ta ekonomiskt klokare beslut, om du vet mycket om ditt hus. Till exempel, om du känner till delars skick och livslängd, kan du planera att samtidigt byta ut eller renovera delar som har liknande livslängder. Då kan du samordna arbetet, och därmed spara tid och pengar.

Ta reda på förutsättningarna i ditt hus - Energiguiden - Boverket Länk till annan webbplats.

Dokumentera

Samla ihop dokumentationen som redan finns om ditt hus, kanske i en mapp eller pärm, antingen fysisk eller digital. Det kan vara ritningar och andra handlingar från när huset byggdes samt dokumentation från renoveringar, kontroller och liknande. Till exempel: besiktningsprotokoll, ritningar över husets konstruktion, instruktioner för drift och underhåll av ventilation och andra installationer, protokoll från ventilationskontroller och utredningar, exempelvis geotekniska utredningar.

Om du saknar vissa handlingar, som borde finnas om huset, kan du kanske få dem från byggnadsnämnden i din kommun.

Energideklarationen – ett viktigt underlag

Har ditt hus en energideklaration? I så fall är den ett viktigt underlag när du planerar ändringar för att energieffektivisera. Energideklarationen beskriver husets energianvändning och värmesystem. Energiexperten som gjorde deklarationen kan ha lämnat förslag på kostnadseffektiva åtgärder för att energieffektivisera huset. Du kan hämta den hos Boverket på sidan Sök och hämta energideklaration Länk till annan webbplats..

Energideklarationen – ett bra underlag för din energieffektivisering - Energiguiden - Boverket Länk till annan webbplats.

Inventera husets komponenter och material

En materialinventering innebär att du kartlägger vilka material och komponenter som är inbyggda i huset, samt deras egenskaper, skick och miljöpåverkan.

Det kan hända att du identifierar farliga material, som har skadliga effekter på hälsa eller miljö, till exempel asbest, PCB eller kvicksilver. Då kan du behöva sanera eller hantera dem på ett visst sätt.
Om det finns farliga material i huset så kan det påverka vilka åtgärder du kan genomföra. Om du tror att det finns risk för att det finns farliga material i ditt hus, bör du ta hjälp av en expert.

Läs mer om asbest i byggnader hos Boverket Länk till annan webbplats..

Bygglov och anmälan

Innan du börjar med vissa åtgärder, behöver du göra en anmälan eller skaffa bygglov, marklov eller rivningslov. Vad som krävs beror på vad du ska göra, hur mycket du ska göra och om det finns en detaljplan eller områdesbestämmelser för platsen.

Regler, bygglov och tillstånd - Energiguiden - Boverket Länk till annan webbplats.

Krav i byggreglerna om undersökning

Det finns regler om att renoveringar och andra ändringar bör föregås av en undersökning av husets förutsättningar, för att klarlägga

  • husets kulturvärden och andra kvaliteter
  • om det finns brister som kan åtgärdas vid renoveringen
  • om ändringen riskerar att medföra försämringar för det som byggreglerna ställer krav på, till exempel bärande konstruktion, brandsäkerhet eller fuktsäkerhet.

Ta hänsyn till helheten

När du gör ändringar i ditt hus för att sänka energianvändningen, påverkas huset på flera olika sätt. För att du ska få ett bra resultat som är hållbart i längden är det viktigt att försöka ta hänsyn till flera olika perspektiv.

Viktiga hänsyn för en hållbar renovering - Energiguiden - Boverket Länk till annan webbplats.

Inomhusmiljö

Inomhusmiljön i ditt hus påverkar din hälsa. En renovering som är rätt utförd kan göra att du både sparar energi och mår bättre i din bostad. En renovering som leder till fel, brister eller skador kan i stället försämra inomhusmiljön. För att undvika fel och skador behöver du ha kunskap om bland annat fukt och ventilation, när du planerar din renovering.

Inomhusmiljön vid renovering - Energiguiden - Boverket Länk till annan webbplats.

Kulturvärden

Att ta tillvara husets kulturhistoriska värden handlar om att respektera husets stil och ursprungliga material.

Innan du börjar planera och genomför olika åtgärder är det viktigt att tänka på husets estetiska och kulturhistoriska värden. Vad är det som karaktäriserar huset? Vilka bevarandevärden har det? Hur påverkar renoveringen husets utseende? Vilka effekter får renoveringen på omgivningen?

Utgå från när huset är byggt, vilka material det är byggt av och hur renoveringar och ombyggnader har påverkat huset.

Ta till vara husets värden och kvaliteter - Energiguiden - Boverket Länk till annan webbplats.

Klimat och miljöpåverkan

När du inventerar så tänk också på att det troligen finnas många material och konstruktioner som är i bra skick, som du kan fortsätta att använda. Om du ändå vill byta ut dem, kan du i stället planera för att samla ihop dem, så att de kan återanvändas. Till exempel kan tegelpannor, tegelstenar och fönster kan ofta återanvändas. Du kanske kan sälja dem, om du inte ska använda dem själv.

Genom att återanvända material, i stället för att slänga dem, kan du alltså både minska dina renoveringskostnader och minska miljöpåverkan.

Klimat- och miljöpåverkan vid energieffektiviserande renovering - Energiguiden - Boverket Länk till annan webbplats.

Du kan ta hjälp av någon som har rätt kunskap

Som privatperson kan det vara svårt att göra en grundlig och korrekt undersökning av sitt hus. Det är bra att veta att du kan anlita experter för att göra en professionell besiktning av ditt hus.

Du kan också ställa frågor till energi- och klimatrådgivaren i din kommun. Se längst ned på sidan för att hitta din kommuns rådgivare.

Hjälpte informationen på sidan dig?

Vill du ha kostnadsfri rådgivning?

Här finns kontaktuppgifter till din kommunala energi- och klimatrådgivare. Rådgivningen är opartisk och kostnadsfri.