Batterilager
Genom att lagra energi i bostaden, via ett batterilager, kan du minska dina elkostnader. Du kan också öka egenanvändningen av din producerade solenergi, genom att spara överskottselen till senare istället för att sälja den till elnätet.
En annan möjlighet är att ladda upp batteriet när elpriset är som lägst, oftast under natten, för att sedan använda elen under dagens dyraste elpristimmar. Det finns även företag som ersätter dig för möjligheten att använda ditt batteri som utjämnare i elnätet.
Du kan ställa in hur batteriet ska hantera laddning och uttag, men rekommendationerna och möjligheterna skiljer sig åt beroende på tillverkare. Att bli helt självförsörjande, så att du inte alls behöver elektricitet från nätet, är i princip omöjligt eftersom det skulle krävas hundratals batterier.
Innan du väljer batterisystem är det viktigt att utvärdera dina specifika behov och krav. Hur mycket energi behöver du lagra? Vad behöver du alltid el till? Och vilka funktioner eller elprodukter ska vara prioriterade? På så sätt kan du välja rätt batterityp och dimensionera systemet på bästa sätt.
Här kan du ladda ner informationen på sidan i en pdf Faktablad batterilager Pdf, 279.7 kB.
Information om batterilager
Säkerhet
Rätt installerade och underhållna anses batterier i bostäder vara säkra. Det finns dock några saker som är viktiga att tänka på:
- Välj godkända och CE-märkta batterier.
- Se till att installationen görs av behörig elektriker.
- Batterierna ska ha övervakningssystem som varnar vid eventuella fel.
- Placera batterierna på rätt plats, eftersom värmeutvecklingen ibland kan vara hög.
Elsäkerhetsverket har publicerat råd Länk till annan webbplats. kring säker installation av energilager.
Vill du ha kostnadsfri rådgivning?
Här finns kontaktuppgifter till din kommunala energi- och klimatrådgivare. Rådgivningen är opartisk och kostnadsfri.