Elpanna
En elpanna är 4–5 gånger mindre effektiv än en bergvärmepump. Det finns många andra alternativ om du vill byta uppvärmning.
Om du har en elpanna värms både rummen och kranvattnet med el. Dina energikostnader är alltså helt beroende av elpriset. Det betyder att det är extra viktigt att du försöker minska ditt behov av värme och varmvatten.
Det finns många andra alternativ om du vill byta uppvärmning. Det kanske finns möjlighet att ansluta huset till fjärrvärme, eller byta till värmepump. Du kan också bli mindre sårbar för höjda elpriser genom att komplettera med exempelvis en kamin eller luft/luftvärmepump.
Elpannor hamnar långt ner på energimärkningen
Nya elpannor har en energimärkning, precis som värmepumpar och andra värmepannor. Den finns där för att du ska kunna jämföra olika elpannor med varandra och med annan uppvärmning. Elpannor är 4–5 gånger mindre effektiva än bergvärmepumpar och hamnar i klass D. Skalan för uppvärmning av rummen går från A+++ till D, och för kranvattnet från A+ till F.
Stöd och bidrag
Om du har en elpanna kan du får stöd för att energieffektivisera ditt hus. Bidraget går att kombinera med rotavdrag.
-
Bidrag för energieffektivisering i småhus
Från och med 3 juli 2023 kan du som småhusägare ansöka om bidrag för energieffektivisering, om du har ett el- eller gasuppvärmt småhus.
-
Rotavdrag
Privatpersoner kan nyttja rotavdragen som ger en skattereduktion om 30 % av arbetskostnaden vid reparationer, ombyggnad med mera.
Vill du ha kostnadsfri rådgivning?
Här finns kontaktuppgifter till din kommunala energi- och klimatrådgivare. Rådgivningen är opartisk och kostnadsfri.