Elpanna

En elpanna är 4–5 gånger mindre effektiv än en bergvärmepump. Det finns många andra alternativ om du vill byta uppvärmning.

Närbild mätare.

Om du har en elpanna värms både rummen och kranvattnet med el. Dina energikostnader är alltså helt beroende av elpriset. Det betyder att det är extra viktigt att du försöker minska ditt behov av värme och varmvatten.

Det finns många andra alternativ om du vill byta uppvärmning. Det kanske finns möjlighet att ansluta huset till fjärrvärme, eller byta till värmepump. Du kan också bli mindre sårbar för höjda elpriser genom att komplettera med exempelvis en kamin eller luft/luftvärmepump.

Elpannor hamnar långt ner på energimärkningen

Nya elpannor har en energimärkning, precis som värmepumpar och andra värmepannor. Den finns där för att du ska kunna jämföra olika elpannor med varandra och med annan uppvärmning. Elpannor är 4–5 gånger mindre effektiva än bergvärmepumpar och hamnar i klass D. Skalan för uppvärmning av rummen går från A+++ till D, och för kranvattnet från A+ till F.

Stöd och bidrag

Om du har en elpanna kan du får stöd för att energieffektivisera ditt hus. Bidraget går att kombinera med rotavdrag.

Hjälpte informationen på sidan dig?

Vill du ha kostnadsfri rådgivning?

Välj kommun i listan för kontaktuppgifter till din energi- och klimatrådgivare. Rådgivningen är opartisk och kostnadsfri.