Frånluftsvärmepump

I hus med mekanisk frånluftsventilation och ett relativt lågt energibehov kan en frånluftsvärmepump vara ett bra alternativ.

En frånluftsvärmepump tar vara på värmen i inomhusluften som ventileras ut. Den kan användas till varmvattenberedning och till husets vattenburna värmesystem.

Är en frånluftsvärmepump för mig?

Vad kostar en frånluftsvärmepump?

Priset för en frånluftsvärmepump för en normalstor villa ligger på cirka 80 000 upp till 140 000 kr med installation.

Passar en frånluftsvärmepump mitt hus?

En frånluftsvärmepump kan fungera om huset har mekanisk frånluftsventilation och relativt lågt energibehov. Du kan också passa på att se över möjligheten om ventilationen ändå måste förbättras.

Hur mycket värme ger frånluftsvärmepumpen?

En frånluftsvärmepump ger inte mer värme än vad ventilationsflödet kan leverera. Därför brukar någon form av tillskott behövas. En vanlig lösning är att låta frånluftsvärmepumpen värma främst varmvattnet, medan en luft/luftvärmepump hjälper till att värma huset.

Byta ut äldre frånluftsvärmepump

En vanlig frånluftsvärmepump sänker temperaturen i frånluften från +20 °C till +5 °C. Nyare frånluftsvärmepumpar kan utvinna extra energi genom att sänka temperaturen till −15 °C.

De låga temperaturerna gör att ett byte inte alltid kan göras rakt av. Ofta behöver de gamla frånluftskanalerna tilläggsisoleras för att undvika kondensbildning och fuktproblem.

Hjälpte informationen på sidan dig?

Vill du ha kostnadsfri rådgivning?

Välj kommun i listan för kontaktuppgifter till din energi- och klimatrådgivare. Rådgivningen är opartisk och kostnadsfri.