• Spara el

Smarta hem i praktiken - Energisafari Gotland

Anders Kjellströmhar under många år ägnat sig åt att utveckla smarta hem-lösningar. Han ska nu omvandla sin farmors gamla hus i Vänge till “Världens smartaste sommarhus”. Målet är att inte bara spara energi utan även optimera effektförbrukningen.

Datum:
13 maj 2024
Tid:
Kl. 15:00 - 17:00
Delta:
Fysiskt
Plats:
Vänge, Gotland
Arrangör:
Energi- och klimatrådgivningen Gotland

Anders Kjellström, med släktens rötter i Vänge, har under många år ägnat sig åt att utveckla smarta hem-lösningar. I hans villa i Mölndal har energiförbrukningen minskats med 80 %, och projektet är inte färdigt än. Nu står farmors gamla hus i Vänge från 1946 på tur att omvandlas till “Världens smartaste sommarhus”. Målet är att inte bara spara energi utan även optimera effektförbrukningen. Huset ska fungera som pilotprojekt för ett fyraårigt forskningsprojekt med deltagande från ledande forskare vid flera svenska högskolor och universitet.

Besökare är välkomna att utforska hur värme och effektuttag styrs efter belastningen på elnätet och aktuellt timspotpris på NordPool.

En tipspromenad arrangeras där besökarna kan upptäcka en rad olika smarta energi- och effektlösningar. Denna aktivitet erbjuder en unik inblick i framtiden för hållbart boende och smart energianvändning.

Plats: Anders Kjellströms hus i Vänge (karta) Länk till annan webbplats.

Energisafari Gotland

Är du nyfiken och vill du lära dig mer om solenergi, batterilagring, vindkraft, fjärrvärme eller hur du kan göra ditt hem mer energieffektivt? Under 11-16 maj kommer Energicentrum Gotland och energi- och klimatrådgivningen att anordna olika besök runt om på ön där du får lyssna och utforska de olika områdena av förnybar energi.

Läs om Energisafari, Energicentrum Gotland Länk till annan webbplats..