Funkar vårt tak för solceller?
Om ditt företag satsar på solceller kan det både ge ett tillskott av förnybar energi och stärka ert varumärke. Det kan även bidra till att sänka företagets effekttoppar.
Anläggningarna bör orienteras från sydost till sydväst. En lutning mellan 30 till 60 grader är optimal och ger en större årlig solelproduktion. Det är också viktigt att undvika skuggning från exempelvis träd eller andra byggnader.
Visste du att..?
- I klart solljus levererar solcellen sin maxeffekt, vid mulet väder kan solcellerna ändå leverera en viss effekt.
- Solens energi tas tillvara oavsett utetemperatur, men vid väldigt varmt väder kan utbytet minska något.
Att ta reda på
- Hur är takets skick? En eventuell renovering bör genomföras före installationen, eftersom solcellsanläggningen troligen kommer att finnas kvar länge. Den beräknade livstiden är 25–30 år.
- Ta reda på vad ni har för taktyp och om det finns plats för en kranbil eller byggnadsställning intill byggnaden.
- Uppskatta hur stor yta ni har att placera solcellerna på.
Fullständig guide till att skaffa solceller hittar du på Solelportalen (energimyndigheten.se) Länk till annan webbplats.. Specifik information för föreningar och fastighetsägare är markerad med en röd ram. Läs mer i Solcellsguide - från idé till färdig anläggning Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. (Energimyndigheten, 2023)
Läs mer i Solcellsguide - från ide till färdig anläggning Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. (Energimyndigheten, 2023)
Frågor och svar
Innehåll på sidan
-
Hur stor solcellsanläggning kan vi ha?
Storleken på din solcellsanläggning styrs främst av syfte, önskemål och takets möjligheter.
-
Energilagring
För att öka användningen av solel inom företaget kan du installera batterier för energilagring. Det finns flera olika typer, där de vanligaste är av typen litiumjon.
-
Smart styrning
Vid smart styrning använder du systemen för värme/kyla och el effektivt, genom att de läses av och anpassas till aktuell situation. Det finns ett stort antal tjänster på marknaden som kan hjälpa dig med smart styrning för din fastighet.
Vill du ha kostnadsfri rådgivning?
Här finns kontaktuppgifter till din kommunala energi- och klimatrådgivare. Rådgivningen är opartisk och kostnadsfri.