Alternativ till egen bil

Gå, cykla eller åk kollektivt när du kan. Det finns många alternativ, så använd bil bara om du behöver. Du kan också dela bil, via bilpooler eller privat bildelning.

Busschaufför syns suddig i bakgrunden. I fokus syns en apparat där passagerare kan blippa biljetten.

Genom att använda olika färdmedel kan du spara pengar, tid och energi. Byt gärna ut korta bilresor mot en promenad eller cykeltur. Detta är extra bra för miljön, eftersom motorn släpper ut mer avgaser innan den blivit varm.

Elcykel och lastcykel

Elcykeln är ett bra alternativ till bilen på lite längre sträckor. Den ger draghjälp i uppförsbackar och motvind, men du behöver fortfarande trampa. Du sparar på krafterna och slipper komma fram svettig. Elcykeln hjälper även dig som har nedsatt rörlighet

En lastcykel kan också underlätta vardagspusslet. Den gör att du kan cykla med exempelvis barn eller matkassar och är en utmärkt ersättare till en egen bil.

Kontakta din lokala återförsäljare för tips om elcyklar för dina behov.

Före köp av elcykel

Tänk igenom vem som ska cykla på elcykeln och vilken typ av resor den ska användas till. Välj sedan cykel utifrån det. Tänk också på att det ibland kan vara svårt att hitta ett nytt batteri om det behöver bytas ut. Därför kan det vara klokt att köpa elcyklar av kända fabrikat och bra kvalitet. Det är också bra att skaffa ordentliga lås och att se till att cykeln har minst två års garanti.

Vilka olika modeller av elcyklar finns det?

Det finns olika typer av elcyklar: vanlig elcykel och snabbare och kraftigare elassisterade cyklar. Om motoreffekten överstiger 250 W och ger ett krafttillskott om man färdas över 25 km/h klassas den som motordrivet fordon och ingår då i fordonskategorin mopeder klass I och II.

Vill du prova en elcykel först? Då kan du låna en gratis hos många energi- och klimatrådgivare och på vissa bibliotek. Kontakta din energi-och klimatrådgivare för mer information.

  • Det går snabbare än många tror att cykla med en elcykel. Maxhastighet är 25 km/h.
  • Elen till ett fulladdat batteri kostar ungefär en krona. Cyklar du 5 mil på en laddning blir milkostnaden alltså 20 öre

Mer information om elcyklar

Myter om elcykling

”Det är fusk med elcykel”

Du måste trampa hela tiden på en elcykel, för annars aktiveras inte motorn. En elcykel kan också göra att du cyklar oftare och längre, vilket kan ge mer motion än tidigare.

”Det är dyrt med elcykel”

En bra elcykel med batteri kostar några tusenlappar mer än en vanlig cykel. Men i jämförelse med andra transportmedel är priset väldigt lågt.

”Elcyklar är inte miljövänliga”

Elcykelns miljöpåverkan är betydligt läger än hos en fossildriven bil.

Ellastcyklar

En ellastcykel är en cykel som du kan skjutsa barn, utföra ärenden och handla med. Elstödet gör att du orkar mer och kan ersätta en del bilresor.

Det är en ganska stor investering, så tänk över dina behov ett extra varv. Hur långt och hur ofta cyklar du? Och har du några särskilda behov som lågt insteg, justerbar sadel eller ett visst antal växlar?

Precis som vanliga elcyklar kan ellastcyklar ibland lånas hos en energi- och klimatrådgivare, eller på ett bibliotek. Kolla också med lokala cykelhandlare om du kan prova olika modeller.

Parkering

En ellastcykel är stor och ofta stöldbegärlig. På vintern ska den helst förvaras skyddad från regn, is och snö. Tänk på att räckvidden minskar om batteriet är kallt.

  • Kontrollera om du kan parkera inomhus där du bor och mät bredden på dörrar och grindar. Automatiska dörröppnare och ramp vid höjdskillnader underlättar.
  • Om parkering inomhus saknas, försök att hitta en skyddad plats utomhus. Du kan också använda ett överdrag som komplement.

Försäkra och lås

Att alltid kunna låsa cykeln ordentligt är ett måste, både för längre förvaring och vid korta ärenden.

  • Försäkra och stöldmärk cykeln, gärna med GPS-spårning. Tydliggör detta med dekaler. Ju mer du avskräcker, desto bättre.
  • Skaffa en lång, rejäl kedja eller vajer för fastlåsning vid föremål. Komplettera med ett eller flera bygellås som är svåra att klippa upp.
  • Ta gärna med dig batteriet och avtagbara lampor för att minska stöldrisken.

Cykelvagn och vikcyklar

  • En cykelvagn eller cykelkärra är ett billigare alternativ om du bara behöver lastmöjligheterna ibland. De går att fästa på de flesta vanliga cyklar.
  • En vikcykel är en hopfällbar cykel som du bland annat kan ta med dig i kollektivtrafiken, om du bara behöver cykeln de sista kilometrarna.

Fler hållbara transportalternativ

Samåk

Det finns flera tjänster och plattformar som underlättar samåkning. Om ni inte är så många kan det räcka med en chattgrupp eller gemensam onlinekalender. Det finns också tjänster som riktar sig till idrottsföreningar, med funktioner för samåkning till träningar och matcher.

Bilpool

En vanlig svensk bil står parkerad 95 procent av tiden. I en bilpool kan du boka bil just när du behöver. Då får du dessutom ofta tillgång till nya, bränslesnåla och välförsäkrade bilar. Poolbilen kan också vara ett alternativ till familjens andra bil.

Ett alternativ till de kommersiella bilpoolerna är att flera hushåll går samman och startar en egen bilpool. Det kan fungera i exempelvis en bostadsrätts- eller samfällighetsförening.

Privat bildelning

Har du ingen bil kan privat bildelning vara ett alternativ. Via bildelningsplattformar kan privatpersoner hyra ut sina bilar och hyra andras. Bokning, betalning och försäkring sköts via plattformen.

Hjälpte informationen på sidan dig?

Vill du ha kostnadsfri rådgivning?

Välj kommun i listan för kontaktuppgifter till din energi- och klimatrådgivare. Rådgivningen är opartisk och kostnadsfri.