Fixa laddplats – ladda elbilen hemma

Den bästa laddplatsen är bilens vanliga parkeringsplats. Här går vi igenom vad som krävs, vad det kostar och hur man går tillväga för att installera en laddplats.

Laddstation vid hus.

Tänk att köra bil varje dag och ändå aldrig behöva åka och tanka. Det är verkligheten för många med elbil.

Med en egen laddplats kopplar du enkelt in elbilen när du kommer hem för dagen. Sedan är den fulladdad på morgonen. För de allra flesta räcker denna laddning till hela dagens körning, eller rentav till flera dagar. Snabbladdare behövs sällan för vardagens behov.

Installera laddplats hemma

Att ordna en laddplats är oftast enkelt om du har eget garage, carport eller parkering intill husväggen. Du behöver framdragen el och en laddbox. Billigast är om den sitter på väggen, medan en laddstolpe brukar kräva markarbeten och kan bli dyrare.

En elbil kan vara dyrare i inköp än en fossildriven bil, men du kan spara in det på sikt genom den låga bränslekostnaden. I genomsnitt kostar det 3,50 kr per mil att köra elbil, vid ett elpris på 2 kr/kWh. Det motsvarar ungefär 470 kr per månad eller 5 600 kr per år för genomsnittsbilisten (2023). För att räkna ut ditt pris för hemmaladdning, multiplicera ditt elpris med antalet kWh

Vad behöver jag för att ladda elbilen hemma?

  • En elbil eller laddhybridbil.
  • En laddstation för säker laddning. Den kan monteras på hus- eller garageväggen, eller på en separat stolpe. Priset ligger på cirka 5 000–12 000 kr plus installation (2024).
  • En lämplig plats för laddstationen, helst placerad så att du slipper nya elkablar i marken. Detta kan annars kräva tillstånd från kommunen och elnätsägaren, eller i värsta fall ej tillåtas.
  • Eventuellt bygglov. Fråga din kommun om detta behövs.
  • Eventuellt påkörningsskydd, väderskydd och belysning.
  • En behörig elektriker för installationen och för kontroll av ditt elsystem. Vid behov kan du behöva förstärka elsystemet eller säkra upp abonnemanget.

Viktigt!

Du bör inte ladda din elbil från ett vanligt eluttag. Belastningen blir för hög och kan i värsta fall orsaka brand.

Installation av elbilsladdare (elsakerhetsverket.se) Länk till annan webbplats.

Hitta publika laddstationer

Ibland kommer du antagligen att behöva ladda din bil på andra ställen än vid din bostad. Publika laddstationer fungerar på lite olika sätt. Oftast krävs det att du är registrerad hos operatören som driver laddstationen. Sedan laddar du via en app, ett kort eller en bricka.

Det finns flera tjänster som använder uppgifter från Nobil, den officiella databasen för laddinfrastruktur:

Vanliga frågor och svar

Kan jag använda motorvärmaruttag för att ladda min bil?

Motorvärmaruttag kan vara otillräckligt för normalladdning av elbilar på lång sikt, med risk för överbelastning och brand. Trots detta kan de omvandlas till laddstationer för säker laddning, vilket eliminerar riskerna med jordfel och överbelastning.

Hur laddar jag säkert ur brandsäkerhetssynpunkt?

Ladda elbilen säkert med laddbox eller laddstolpe för att undvika bränder. Använd även CE-märkt utrustning och anlita auktoriserade elinstallatörer för att garantera säkerheten.

Hjälpte informationen på sidan dig?

Vill du ha kostnadsfri rådgivning?

Välj kommun i listan för kontaktuppgifter till din energi- och klimatrådgivare. Rådgivningen är opartisk och kostnadsfri.