Belysning

Rätt belysning, med rätt lampor på rätt plats, skapar rum och atmosfär i ditt hem. Samtidigt kan du göra skillnad för miljön och spara pengar.

Person sätter i en 

Det är bra att tänka igenom var belysningen ska sitta och vad den ska användas till. Med en blandning av olika sorters lampor och armaturer kan du få bra ljus och samtidigt spara energi.

Inred med ljus

Dagsljuset varierar över dagen och beror även på väder och årstid. Dagsljuset är ett kallt ljus, med en färgtemperatur runt 5000 kelvin och med en mycket bra färgåtergivning. Släpper du in dagsljuset i ditt hem minskar behovet av lampljus och därmed energianvändningen.

Ljus eller mörk inredning påverkar behovet av lampor

Ljusa väggar, tak och golv reflekterar ljus och minskar behovet av lampor, jämfört med mörka ytor. Tänk på det när du planerar belysningen. Din ålder spelar också roll. Äldre personer behöver mer ljus, men samtidigt blir ögonen känsligare för bländning.

Använd den interaktiva Lampguiden på energimyndigheten.se Länk till annan webbplats. för att få inspiration och tips på belysning i hemmets olika rum.

Vad blir watt i lumen?

Äldre tiders glödlampor valdes oftast utifrån antalet watt. LED-lampor lyser mycket starkare för samma effekt, och därför bör du istället titta på hur mycket ljus lampan avger. Det kallas för ljusflöde och mäts i lumen (förkortat lm).

I tabellen nedan kan du se många lumen en lampa ska ha för att få lika mycket ljus som glödlampa på ett visst antal watt.

GlödlampaLEDLumen
15 W1–2 W125 lm
25 W2–4 W250 lm
40 W3–5 W400 lm
60 W7–9 W800 lm
100 W12–14 W1300 lm

 

Olika lamptyper och energimärkning

Idag finns många energisnåla lampor att välja mellan. Vilken som passar bäst beror på dina önskemål och behov, var lampan ska användas och vilka armaturer du har i ditt hem.

Hur fungerar energimärkning för ljuskällor?

Så här fungerar den nya generationens energimärkning för ljuskällor.

Den färgade stapeln visar energiklassen på skalan A till G, där A är bäst. Den svarta pilen med en bokstav visar vilken energiklass produkten tillhör. Exemplet visar energiklass B.

Under energiklasstapeln står “WXYZ kWh/1000 h”. Där visas produktens energianvändning i kilowattimmar (kWh) för 1000 timmars användning. Det motsvarar att ljuskällan är tänd i knappt tre timmar per dag i ett år.

QR-koden leder till produktinformationsbladet.

Energimärkningsetikett för belysning.

Halogenlampan

Halogenlampan har en halogenfylld kapsel runt glödtråden. Många halogenlampor har fasats ut från marknaden. De som finns kvar på markenaden har R7s-socklar och ger ett ljusflöde under 2700 lumen. Dessa lampor används i dimbara golvlampor som lyser upp mot taket.

LED-lampan

Lysdiodlampan är mest känd som LED-lampa, från den engelska förkortningen Light Emitting Diods.

Sparar upp till 90 procent jämfört med glödlampan

LED-lampan håller upp till 15 gånger längre än glödlampan och drar upp till 90 procent mindre el. De innehåller inget kvicksilver. Det finns LED-lampor med olika socklar och i många olika storlekar och former för att passa i olika armaturer. De finns till exempel som kronljus och som päronlampor.

Du kan välja om ljuset ska vara kallt eller varmt

En LED-lampa kan ha varmt eller kallt ljus, detta visas på förpackningen som kelvin (K), ju lägre siffra desto varmare upplevs ljuset från lampan.

Alla LED-lampor går inte att dimra

Det ska framgå på förpackningen om lampan inte är dimbar, eller om lampan bara fungerar tillsammans med vissa dimrar. Tillverkaren ska informera om vilka dimrar som fungerar tillsammans med LED-lampan på sin egen webbplats.

Känslig för värme

Elektroniken i en LED-lampa kan vara känslig för värme. Om du till exempel använder LED-lampor i en väldigt tät armatur där värmen inte kan komma ut så kan elektroniken ta skada och lampans livslängd förkortas.

Lysröret och kompaktlysröret

EU fasar från 2023 ut nästan all belysning med kvicksilver, däribland lysrör och kompaktlysrör. Återförsäljare får dock sälja slut sina lager och du kan fortsätta att använda dem du redan har.

Lysrör är vanliga på platser som trappuppgångar och kontor, medan kompaktlysrör återfinns i exempelvis skrivbordslampor. Var noga med att hantera dem på rätt sätt om de går sönder.

Hjälpte informationen på sidan dig?

Vill du ha kostnadsfri rådgivning?

Här finns kontaktuppgifter till din kommunala energi- och klimatrådgivare. Rådgivningen är opartisk och kostnadsfri.