Vilka energitjuvar har du i ditt hem?

Spara el genom att först hitta dina energitjuvar och sedan de rätta åtgärderna. Det gäller oavsett om du bor i hyresrätt, villa, torp eller slott.

Dusch som spolar vatten.

Ju bättre koll du har, desto mer kan du bestämma över hur mycket pengar du vill lägga på el och annan energianvändning. En bra början är att få en överblick över hur mycket energi ditt hus använder.

Alla har olika behov

Energianvändningen ser olika ut i olika hem. Därför finns det inga rätt eller fel. Är du till exempel äldre eller sjuk behöver du kanske ha det lite varmare, vilket är helt i sin ordning.

Det viktiga är att bli en aktiv energianvändare istället för passiv. Det handlar om att bli medveten om hur mycket energi du använder och till vad. Om du sedan vill spara energi vet du var dina energitjuvar finns.

Hur tar jag reda på hur mycket el jag använder?

För att se energitjuvar brukar nätägaren ofta ha tjänster som ”mina sidor”, där du kan logga in och se hur din elanvändning ser ut.

När på dygnet ser du toppar i energianvändningen? Vad händer i ditt hem vid den tiden? Vilka apparater är igång?

Det finns också mätare som visar hur mycket energi en viss apparat drar. Då sätter du mätaren i eluttaget innan du sätter i kontakten.

Räkna med energi

Energi mäts ofta i kilowattimmar, vilket förkortas kWh. Olika saker behöver olika mycket energi. Ju fler apparater eller lampor du startar och ju längre du har dem på, desto mer energi måste du betala för.

Så här räknar du med energi

Effekt: mäts i watt (W) och beskriver hur kraftfull exempelvis en spis eller en lampa är. Det behövs mer energi för en lampa på 60 W jämfört med en på 40 W.

Tid: mäts i timmar (h). Det behövs mer energi om en lampa är tänd 24 timmar varje dag, än om den bara är tänd 4 timmar.

När du vet effekten och tiden räknar du enkelt ut din energianvändning, alltså hur många kWh du måste betala för. Ta effekten, i watt, och multiplicera den med tiden, i timmar. Då får du svaret i wattimmar. Dela det med 1000, så får du antalet kilowattimmar.

Vad brukar dra mest el?

Hur mycket du kan påverka din elanvändning beror bland annat på hur du bor. I en villa står uppvärmningen vanligtvis för 50 procent, medan varmvatten och hushållsel står för 25 procent var. I en lägenhet är det oftast bara hushållselen du får på elräkningen. Här är några vanliga energitjuvar:

Uppvärmning

Om ditt hus huvudsakligen värms upp med el, det vill säga via direktverkande el eller någon typ av värmepump, utgör detta den största delen av din elräkning. Här är några saker du kan göra för att minska energiåtgången.

  • Att sänka temperaturen inomhus en grad ger en besparing på 5 procent. Det kostar dig inget att göra.
  • Att täta runt fönster och dörrar är en billig investering som ger bra effekt.
  • Att tilläggsisolera kostar en del, men lönar sig i längden.

Varmvatten

Att minska sin varmvattenförbrukning kan alla göra, genom att ändra sitt beteende. För hus och fritidshus där varmvattnet värms med en elektrisk varmvattenberedare blir det extra viktigt.

  • Duscha kortare tid och stäng av vattnet medan du tvålar in dig.
  • Diska inte under rinnande varmt vatten. Använd balja eller helst diskmaskin, och kör den bara när den är fullastad.

Det finns också effektiva kranar som kan spara cirka 40 procent av varmvattnet.

Hushållsel

Apparater som aktivt skapar värme eller kyla är de som drar mest el. Det handlar om kyl, frys, spis, tvättmaskin och torktumlare. Se till att sköta och använda dem på bästa sätt för att minska elanvändningen.

  • Fyll disk- och tvättmaskinen. Då jobbar de effektivare och du behöver inte köra dem så ofta.
  • Ha rätt temperatur: +4 grader i kyl och −18 grader i frys.
  • Låt tvätten hänga på tork istället för att använda torktumlaren.

Fungerar verkligen eco-programmen?

I en tvätt- eller diskmaskin är det uppvärmningen av vattnet som drar mest energi. Hur länge maskinen körs är av mindre betydelse.

De olika programmen är utformade så att de alltid ger samma resultat, i form av ren tvätt eller disk. Uppskattningsvis behövs det 1,4 kWh för 4 kg tvätt i 60 grader, jämfört med 0,6 kWh om du tvättar samma tvätt i 40 grader.

Om du väljer lägre temperatur, fyller maskinen och använder eco-programmet sparar du alltså en hel del el. För en genomsnittsfamilj är energiåtgången för tvättning ungefär 200–300 kWh per år.

Hjälpte informationen på sidan dig?

Vill du ha kostnadsfri rådgivning?

Välj kommun i listan för kontaktuppgifter till din energi- och klimatrådgivare. Rådgivningen är opartisk och kostnadsfri.