Vilka energitjuvar har du i ditt hem?
Spara el genom att först hitta dina energitjuvar och sedan de rätta åtgärderna. Det gäller oavsett om du bor i hyresrätt, villa, torp eller slott.
Ju bättre koll du har, desto mer kan du bestämma över hur mycket pengar du vill lägga på el och annan energianvändning. En bra början är att få en överblick över hur mycket energi ditt hus använder.
Alla har olika behov
Energianvändningen ser olika ut i olika hem. Därför finns det inga rätt eller fel. Är du till exempel äldre eller sjuk behöver du kanske ha det lite varmare, vilket är helt i sin ordning.
Det viktiga är att bli en aktiv energianvändare istället för passiv. Det handlar om att bli medveten om hur mycket energi du använder och till vad. Om du sedan vill spara energi vet du var dina energitjuvar finns.
Hur tar jag reda på hur mycket el jag använder?
För att se energitjuvar brukar nätägaren ofta ha tjänster som ”mina sidor”, där du kan logga in och se hur din elanvändning ser ut.
När på dygnet ser du toppar i energianvändningen? Vad händer i ditt hem vid den tiden? Vilka apparater är igång?
Det finns också mätare som visar hur mycket energi en viss apparat drar. Då sätter du mätaren i eluttaget innan du sätter i kontakten.
Räkna med energi
Energi mäts ofta i kilowattimmar, vilket förkortas kWh. Olika saker behöver olika mycket energi. Ju fler apparater eller lampor du startar och ju längre du har dem på, desto mer energi måste du betala för.
Så här räknar du med energi
Effekt: mäts i watt (W) och beskriver hur kraftfull exempelvis en spis eller en lampa är. Det behövs mer energi för en lampa på 60 W jämfört med en på 40 W.
Tid: mäts i timmar (h). Det behövs mer energi om en lampa är tänd 24 timmar varje dag, än om den bara är tänd 4 timmar.
När du vet effekten och tiden räknar du enkelt ut din energianvändning, alltså hur många kWh du måste betala för. Ta effekten, i watt, och multiplicera den med tiden, i timmar. Då får du svaret i wattimmar. Dela det med 1000, så får du antalet kilowattimmar.
Vad brukar dra mest el?
Hur mycket du kan påverka din elanvändning beror bland annat på hur du bor. I en villa står uppvärmningen vanligtvis för 50 procent, medan varmvatten och hushållsel står för 25 procent var. I en lägenhet är det oftast bara hushållselen du får på elräkningen. Här är några vanliga energitjuvar:
Fungerar verkligen eco-programmen?
I en tvätt- eller diskmaskin är det uppvärmningen av vattnet som drar mest energi. Hur länge maskinen körs är av mindre betydelse.
De olika programmen är utformade så att de alltid ger samma resultat, i form av ren tvätt eller disk. Uppskattningsvis behövs det 1,4 kWh för 4 kg tvätt i 60 grader, jämfört med 0,6 kWh om du tvättar samma tvätt i 40 grader.
Om du väljer lägre temperatur, fyller maskinen och använder eco-programmet sparar du alltså en hel del el. För en genomsnittsfamilj är energiåtgången för tvättning ungefär 200–300 kWh per år.
-
Spara el
Elenergin som inte används till värme, kyla och varmvatten kallas hushållsel och används till belysning, tv, dator, hushållapprater, kyl, frys, tvätt- och diskmaskin osv.
-
Uppvärmning
75 procent av energin som används i ett hus går till värme och varmvatten. Här hittar du information och råd om uppvärmning.
-
Resa hållbart
Här kan du läsa mer om sparsam körning, hållbara drivmedel, elbilar, laddplatser och alternativ till egen bil.
Vill du ha kostnadsfri rådgivning?
Här finns kontaktuppgifter till din kommunala energi- och klimatrådgivare. Rådgivningen är opartisk och kostnadsfri.