Ska du bygga nytt hus?
Gör rätt från början. Det är det enkla rådet om du vill bygga nytt. Bygg ett energieffektivt och sunt hus. På så sätt kan du spara många tusen kronor, leva miljösmartare och få ett tyst och behagligt hus.
Det viktiga är att bygga noggrant, särskilt när det gäller klimatskalet; grund, väggar, tak, fönster och dörrar. I övrigt går det bra att använda välbeprövad teknik och traditionella byggnadsmaterial.
Hur används energin i ett nybyggt standardhus?
Energin som behövs i ett hus brukar delas upp i:
- uppvärmning
- varmvattenberedning
- hushållsel.
I ett småhus försvinner värme genom golv, väggar, tak, fönster, dörrar och ventilation. För att kompensera för detta används element eller golvvärme. Även värme från personer, apparater, belysning och solen bidrar till uppvärmningen.
Att bygga energieffektivt
Ett bra klimatskal är nyckeln för att bygga ett energieffektivt hus. Det är också viktigt att tänka på detaljerna, både vid planeringen och under byggnadsskedet.
Lågenergihus
Lågenergihus är hus som använder mindre energi än vad normen kräver. Någon exakt definition finns inte.
Vad är ett passivhus?
Ett passivhus har så små värmeförluster att inget traditionellt värmesystem behövs. Istället används värmen från människor, apparater och solinstrålning. Passivhus byggs med dubbelt så tjock isolering som dagens praxis. Dessutom är de extremt lufttäta, fönstren är energieffektiva och ventilationssystemet återvinner värme effektivt.
Vad är nollenergi- och plusenergihus?
Nollenergi- och plusenergihus är passivhus som också får energi från egna solceller, vindkraftverk eller solfångare. Husen är därmed självförsörjande på energi, och plusenergihus genererar till och med överskottsenergi.
Ställ krav på energieffektivitet
Ställ krav på husets energieffektivitet från första början. Väljer du en småhusleverantör ska du begära en energikalkyl. Bygger du själv kan du anlita någon som räknar åt dig.
Tänk igenom hur energieffektivt hus du vill ha. Du kan välja att formulera ett allmänt krav uttryckt i kWh/m² eller detaljerade delkrav på de olika komponenterna. Det lagkrav som finns vid nybyggnad är en genomsnittlig värmegenomgångkoefficient (Um) på 0,30.
Boverket, BBR, sidan 138 Länk till annan webbplats.
Om du köper hus från en småhusleverantör ska du be om uppgifter om husets ”specifika energianvändning”. Då får du en prognos som sedan ska överensstämma med den faktiska energin som har använts efter två år.
-
Stöd och bidrag
Här hittar du information om olika stöd och bidrag som privatpersoner kan söka.
-
Isolering
Isolering minskar värmeförluster via tak, väggar, golv, ventilation samt fönster och dörrar. Se därför till att du har rätt tilläggsisolering hemma.
-
Ventilation
Ett väl fungerande ventilationssystem skapar ett hälsosamt och behagligt inomhusklimat. Det kan även spara energi i vardagen.
Vill du ha kostnadsfri rådgivning?
Här finns kontaktuppgifter till din kommunala energi- och klimatrådgivare. Rådgivningen är opartisk och kostnadsfri.