Tips när du ska anlita hantverkare

När du ska anlita hantverkare är det viktigt att hitta rätt kompetens, beställa rätt arbete och vara överens om vad som ingår. Ta gärna emot tips från grannar och vänner. Undersök också företaget själv och fråga efter referenser på liknande arbeten i din närhet.

En hantverkare borrar i en vägg.

Ta in och jämför offerter

Det är alltid bra att ta in offerter från minst tre leverantörer. På så sätt kan du jämföra upplägg, metod och kostnad, före och efter eventuellt bidrag. Skriv ett så tydligt underlag du kan, för att få så korrekta och jämförbara offerter som möjligt. Företaget du anlitar bör ha varit på plats i ditt hus innan den slutgiltiga offerten lämnas. Det här kan vara bra att ta reda på och tänka igenom, innan du kontaktar en hantverkare:

  • en grov uppfattning över vad du vill ha gjort
  • husets energibehov och ålder
  • hur ventilationen fungerar
  • husets konstruktion, skick, material, eventuella köldbryggor, lufttäthet och eventuella fuktskador som du kan passa på att åtgärda (gäller vid isoleringsarbeten).

Jämför dina offerter. Förutom pris kan du jämföra garantier, vad som ingår och vilka material och produkter som kommer att användas eller installeras. Du kan även jämföra leveranstider och leveransvillkor. En del företag hjälper till med administrativa frågor kring arbetet, till exempel bygglovsansökan.

Du kan också jämföra hur seriösa företagen är genom att begära in referenser från tidigare jobb och ta reda på om de har F-skatt. Du kan även kontrollera om företaget har skulder, via Kronofogden eller Skatteverket. För att få genomföra elarbeten krävs att företaget har behörighet för olika typer av sådana. Det kan du ta reda på hos Elsäkerhetsverket.

Ta hjälp av Hallå konsuments mallar

Hos Hallå Konsument finns mallar på anbud och avtal som du kan använda. Där finns också information om dina rättigheter och skyldigheter som konsument. Läs igenom detta innan du skriver avtal med företaget.

Ta hjälp av energimärkningen när du jämför olika produkter. På Energimyndighetens webbplats hittar du alla produkter som har en sådan märkning.

Anlita hantverkare (hallakonsument.se) Länk till annan webbplats..

Produkter med energimärkning (energimyndigheten.se). Länk till annan webbplats.

Värmesysten och solceller

Innan du installerar värmesystem

Vid installation av värmepump krävs i vissa kommuner anmälan eller ansökan om tillstånd. Ta reda på vad som gäller i din kommun. Köldmedium förekommer i många värmesystem och får bara hanteras av en certifierad köldtekniker. Elinstallationer ska installeras av en behörig elektriker.

Innan du installerar solceller

Hos Energimyndigheten Länk till annan webbplats. får du hjälp med vad du ska tänka på när du jämför solcellsofferter. Här finns även mallar du kan använda dig av. Även här kan vissa kommuner kräva bygglov i utvalda områden.

Hitta företag via branschorganisationer

Vill du anlita en hantverkare kan du hitta företag genom de olika branschorganisationerna. Flera branschorganisationer har listor över sina anslutna företag.

Exempel på användbara branschföreningar är:

För ventilationsåtgärder kan du även ta hjälp av din lokala sotare.

En del av arbetet kanske du väljer att göra själv, men tänk på att detta inte är tillåtet för vissa el- och VVS-arbeten. Hos Elsäkerhetsverket kan du se vad du får göra själv och inte.

Koppla säkert (elsakerhetsverket.se) Länk till annan webbplats..

Certifierade installatörer

För installation av förnybar energi finns det en frivillig och EU-gemensam certifiering. Det finns inga krav på dig som konsument att välja en certifierad installatör, men det kan ge en trygghet eftersom installatören har tredjeparts-validerad kunskap. Du kan hitta certifierade installatörer för värmepumpar, solvärmesystem, solcellssystem och pannor som drivs med biomassa via Incerts hemsida. Vill du läsa mer om certifieringen kan du göra det på Energimyndighetens hemsida.

Hjälpte informationen på sidan dig?

Vill du ha kostnadsfri rådgivning?

Välj kommun i listan för kontaktuppgifter till din energi- och klimatrådgivare. Rådgivningen är opartisk och kostnadsfri.