Olika distributions­system

Hus kan ha olika distributionssystem, alltså systemet som transporterar runt värmen i huset. Vilket som finns i ditt hus påverkar dina möjligheter att välja värmesystem.

Termostat på element.

Det finns tre olika distributionssystem

Vattenburen värme

Vattenburen värme är det vanligaste och mest effektiva systemet. Det är också mest flexibelt, eftersom du ganska enkelt kan byta ut värmekällan. Denna kan exempelvis vara en värmepanna, en värmepump eller fjärrvärme.

Direktverkande el

Direktverkande el går via elledningar till element eller golvvärme. Systemet är enkelt att installera, men har hög driftskostnad.

Luftburen värme

Luftburen värme är inte så vanlig och mindre energieffektiv än ett vattenburet system. Ofta fördelas värmen bra i rummet, men mindre bra i huset som helhet. Den vanligaste typen är luft/luftvärmepumpar.

Vad olika distributionssystem behöver

Fläktkonvektorer

En fläktkonvektor är ett vattenburet element som blåser ut värmen. Den kan ersätta ett antal elelement och fungerar bäst med öppen planlösning.

Vanliga element eller golvvärme?

Vid vattenburen värme och direktverkande el värms rummen ofta upp via element eller golvvärme:

Element är lättare att anpassa till olika rums värmebehov. Viktigt att tänka på är att elementet under ett fönster inte bara värmer rumsluften, utan motverkar kallras från fönstret.

Golvvärme är ett trögare system, vilket till exempel kan göra att huset blir för varmt när solen ligger på. Grunden och fönstren behöver vara väl isolerade. Med golvvärme kan inomhustemperaturen vara behaglig med lägre energiåtgång än med element. Då upplevs dock inte golven som varma, speciellt inte om du har klinkers. Risken är att man använder mer energi än som behövs, för att golven ska kännas varma.

Gå till Husguiden på Energimyndigheten.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. om du vill veta mer om hur du minskar din energianvändning.

Hjälpte informationen på sidan dig?

Vill du ha kostnadsfri rådgivning?

Välj kommun i listan för kontaktuppgifter till din energi- och klimatrådgivare. Rådgivningen är opartisk och kostnadsfri.