Luft/luftvärmepump

En luft/luftvärmepump kan vara ett bra sätt att minska energianvändningen i ett hus utan vattenburet värmesystem. Den fungerar bäst i hus med öppen planlösning.

Tecknad bild av ett hus i genomskärning som visar flöden med en luft-luftvärmepump.

Hur fungerar en luft/luftvärmepump?

En luft/luftvärmepump tar vara på energin i uteluften, även när det är kallt ute. Den består av en utomhus- och en inomhusdel. Utomhusdelen överför värme till inomhusdelen, som avger värme till luften.

Vad kostar en luft/luftvärmepump?

Kostnaden är cirka 18 000–30 000 kr, inklusive installation. Att installera en luf/luftvärmepump kan vara en lönsam besparing för många hushåll. Energibesparingen beror på flera faktorer som bland annat hur det befintliga värmesystemet fungerar, husets isolering och var i landet huset ligger.

Att tänka på vid installation

En luft/luftvärmepump fungerar bäst med öppen planlösning, där värmen når hela huset. Utomhusdelen kan låta en del och färför placeras så den inte stör grannar eller din egen sömn. Kondensvattnet från utomhusdelen behöver ofta avledas för att undvika nedisning och frostskador.

Valet av storlek på värmepumpen påverkas av

  • storleken på huset
  • antal våningsplan
  • husets isolering
  • önskad temperatur.

Välj en värmepump med varvtalsstyrd kompressor. Välj också hellre en stor modell än en liten. Det ger en effektivare uppvärmning och en lägre ljudnivå.

Kom ihåg

Vissa kommuner kräver att du gör en bygganmälan när du installerar en luftvärmepump. Kontakta din energi- och klimatrådgivare för att ta reda på vad som gäller i din kommun.

Hjälpte informationen på sidan dig?

Vill du ha kostnadsfri rådgivning?

Välj kommun i listan för kontaktuppgifter till din energi- och klimatrådgivare. Rådgivningen är opartisk och kostnadsfri.