Värmepumpar
En värmepump tar värme från berg, jord, sjö eller luft. Därefter höjer den temperaturen med hjälp av en kompressor, innan värmen överförs till fastighetens värmesystem.
Vilken typ av värmepump som är lämplig beror främst på:
- hur stort värme- och varmvattenbehovet är
- vilka förutsättningar som finns i det närliggande markområdet.
En värmepump minskar inte byggnadens energibehov. Däremot minskar den mängden köpt energi, vilket sänker uppvärmningskostnaden. För varje kWh el som värmepumpen behöver för att arbeta, producerar den cirka 2–4 kWh värme till huset.
Vid en jämförelse av olika värmepumpar är det viktigt att titta på årsvärmefaktorn, SCOP-värdet, som är ett mått på pumpens effektivitet. Ju högre SCOP-värde, desto effektivare pump.
En värmepump använder förhållandevis mycket el, jämfört med exempelvis pelletseldning eller fjärrvärme. Välj därför gärna ett elavtal där elen har producerats med förnybara energikällor och är miljömärkt. Det finns flera webbplatser där ni kan jämföra avtal från olika elleverantörer, exempelvis Elpriskollen som tagits fram av Energimarknadsinspektionen.
Byta från fjärrvärme till bergvärme?
Att konvertera från fjärrvärme till bergvärme är i sig inte en självklar energi- och miljöbesparande åtgärd. Det faktiska värmebehovet kommer inte att minska, trots att mängden köpt energi blir lägre. Miljöpåverkan för de olika systemen beror på fjärrvärmens bränslemix och hur elen som driver bergvärmepumpen har producerats.
Välj storlek på värmepumpen efter husets värmeeffektbehov. En tumregel är att välja en värmepump som täcker cirka 95 procent av husets årliga energibehov. Under de kallaste dagarna kan exempelvis en elpatron eller fjärrvärme behövas som en extra värmekälla, så kallad spetsvärme.
Om fjärrvärme ska användas som spetsvärme, tänk på att priset är som högst under den kallaste perioden av året. Ta därför reda på om och hur taxan påverkas om föreningen blir en ”spetskund”.
Vid byte till bergvärme kan huvudsäkringen behöva höjas. Det är därför viktigt att undersöka om er fastighet går att säkra upp och vad det innebär för abonnemangsavgiften.
Olika typer av värmepumpar
Innehåll på sidan
Vill du ha kostnadsfri rådgivning?
Här finns kontaktuppgifter till din kommunala energi- och klimatrådgivare. Rådgivningen är opartisk och kostnadsfri.