Direktverkande el

Vid direktverkande el fördelas energin via elledningar till element, golvvärme och varmvattenberedare.

Element under fönster.

Direktverkande el är fortfarande vanligt i småhus och i fritidshus. Systemet är enkelt att installera, men har hög driftskostnad.

Om ditt hus värms med direktverkande elelement är uppvärmningsalternativen färre. Men det finns ändå mycket du kan göra för att minska elanvändningen.

Har du direktverkande el och vill minska elanvändningen kan du läsa mer på Husguiden, Energimyndigheten Länk till annan webbplats..

Vanliga frågor om direktverkande el

Hur kan jag som har direktverkande el minska min uppvärmningskostnad?

Förbättra värmeeffektiviteten med central styrning och termostater. Integrera en bras- eller pelletskamin för att minska sårbarheten för höga elpriser och överväg en luft/luftvärmepump för mildare klimat.

Kan jag byta ut den direktverkande elvärmen i mitt hus?

Planerar du övergång till vattenburen värme? Ta hänsyn till din huslayout och kostnader. Jämför offerter från flera installatörer och tänk på utrymme inomhus. Efter installationen ger vattenburen värme flexibilitet för framtida uppvärmningsval.

Stöd och bidrag

Om du har direktverkande el kan du får stöd för att energieffektivisera ditt hus. Bidraget går att kombinera med rotavdrag.

Hjälpte informationen på sidan dig?

Vill du ha kostnadsfri rådgivning?

Välj kommun i listan för kontaktuppgifter till din energi- och klimatrådgivare. Rådgivningen är opartisk och kostnadsfri.