Hur ska jag tänka när jag jämför offerter på solcellsanläggningar?

När du jämför solcellsinstallationer behöver du bland annat tänka på priset per installerad effekt och granska offerten för eventuella extrakostnader. Säkerställ också att företaget uppfyller de elinstallationskrav som finns.

En bra tumregel att jämföra priset på anläggningen, baserat på installerad effekt (kr/kW). Solcellsmodulernas verkningsgrad spelar mindre roll, eftersom den redan är inräknad i denna kostnad. Dock kan verkningsgraden vara relevant om du vill få plats med så hög kapacitet som möjligt på en liten yta.

Titta noga på vilka kostnadsposter som ingår i offerten. Fundera också över var eventuella extrakostnader kan uppstå, till exempel leveranstid och leveransvillkor, kostnader för lyft av material eller byggställning. Kontrollera att fabrikat och modellnummer för solcellspaneler, växelriktare och montagesystem är med i offerten.

Se till att företaget uppfyller rätt krav för elinstallation. Det kan du göra hos Elsäkerhetsverket Länk till annan webbplats.. Företaget ska vara registrerat med verksamhetstyp elproduktionsanläggningar. Ta även reda på om företaget har F-skattsedel, kollektivavtal och att de följer Taksäkerhetskommitténs branschstandard. Du kan även ta reda på om företaget är medlem i branschorganisationen Svensk solenergi Länk till annan webbplats.. Om du vill kan du också be företagen om referensobjekt.

Fler tips om offertgranskning finns hos Energimyndigheten Länk till annan webbplats..

Hjälpte informationen på sidan dig?