Anrik danslokal blev lägenhetshotell med lägre energinota

En ökad efterfrågan på tillfälliga bostäder gav Fredrik Kerttu en idé. Nu driver han tillsammans med sin fru det snabbt expanderande longstay-företaget Rentalux AB i Timrå. Hjälp från lokala energi- och klimatrådgivare har bidragit till energieffektivare och därmed lönsammare hotellboende.

Gulorange lokal i snöig omgivning.

Vivansborg är en känd lokal bland Timråborna sedan lång tid tillbaka. Nu har den fått nytt liv genom Rentalux uthyrningstjänst.

Vivansborg är ett känt och älskat fritids- och nöjespalats bland många Timråbor. Än idag ståtar scenen med den ljusskylt som har instruerat tusentals danslystna genom årtiondena om det var ”Damernas” eller ”Herrarnas” tur att bjuda upp. I salen intill har hemlighetsfulla ordenssällskap haft sammanträden, och i källaren till det angränsande huset tränar den lokala boxningsklubben.

Länge stod dock en stor del av fastigheten oanvänd. Det vill säga, tills den hemvändande Timråsonen Fredrik Kerttu köpte Vivansborg i syfte att renovera upp det och skapa rum och lägenheter för uthyrning. Ett närliggande massabruk skulle göra stora investeringar, och behövde tillfälliga bostäder för arbetare.

Detta problem ville Fredrik bidra till att lösa. Sängplatser ställdes iordning, flera nya kök sattes in, och ett stort gym inreddes på bottenvåningen för hyresgästerna att använda. Uthyrningsverksamheten formaliserades genom företaget Rentalux AB, som Fredrik driver tillsammans med sin fru Clariza Kerttu.

Helt avgörande för att Rentalux skulle få ihop kalkylen var dock att få ned de löpande kostnaderna för Vivansborg.

- Lokalerna täcker 3 000 kvadratmeter, så driftskostnaderna är väldigt höga. När vi kom hit var fönstren gamla, tekniken gammal – allt var slitet. Då behövde vi först få ned de fasta kostnaderna, innan vi kunde satsa på intäkterna, påpekar Fredrik.

Hållbarhetskurs och rådgivning

Rentalux genomgick därför en hållbarhetskurs hos Almi. Av den kursansvarige Pellas Per Andersson blev de rekommenderade att ta kontakt med energi- och klimatrådgivaren Marie Blumenberg vid Timrå kommun.

- Marie hade kunskap som vi saknade. Vi fick hjälp med vad vi skulle tänka på när det gäller energi, hur vi skulle titta på offerter och annat, säger Fredrik.

Efter att de fått stöd av från energi- och klimatrådgivaren med att jämföra solcellsofferter investerade Rentalux i solpaneler på taken till hela den nya delen av fastigheten.

- De täcker motsvarande fyra villors hela årsförbrukning och ger 50 000 kWh, berättar Fredrik.

Vidare har Rentalux bytt hela 72 fönster till mer energieffektiva varianter. Andra ytor har tätats och isolerats och för närvarande håller företaget på att byta ut innertaken i fastigheten.

En annan sak som företaget fick hjälp av energi- och klimatrådgivaren med var kunskap om laddstolpar för elbilar. Rentalux har nu också satt upp laddstolpar. Dels eftersom de själva håller på att ställa om sin tjänstebilflotta till elbilar, dels för att kunna erbjuda laddning av anställdas och hyresgästers elbilar. För detta sökte de Ladda bilen-stöd från Naturvårdsverket.

Elbilsladdar på husvägg i tegel.

Laddstolparna på den nyare delen av kontoret kommer väl till pass för såväl anställda som boende.

Styrning en viktig del

Styrenheter har också installerats för att kunna reglera värme, ventilation och belysning utifrån hur mycket lokalerna används.

- Det är inte alla som ser över utgifterna på det här sättet. Man kan ju ibland komma in i konferenslokaler där ventilationen är så högt uppskruvad att det skallrar i galgarna därinne, trots att ingen är där, säger Marie Blumenberg.

Fredrik och hans kollegor har istället dragit ned varvantalet på ventilationen till hälften under dagtid, när färre vistas i lägenheterna. Dessutom har de bytt alla termostater på elementen, eftersom flödena på 75 procent av dem var felaktiga inställda.

- Vi har 100 000 kronor i driftskostnad i månaden, och kan vi minska den kostnaden med tio procent så blir det ju 120 000 kronor i besparingar under ett år, påtalar Fredrik.

Och investeringarna har lönat sig. Behoven av tillfälliga boenden har visat sig vara mycket stora, inte bara lokalt utan även på fler orter, och Rentalux har snabbt expanderat över hela landet.

- Två år i rad hade vi över 400 procents tillväxt. 2018 var vi Norrlands snabbast växande företag. Idag finns vi från Malmö till Haparanda och har över 3 000 bostäder, berättar Fredrik.

En resa som inte hade kunnat genomföras så snabbt och framgångsrikt om det inte hade varit för Rentalux medvetna energieffektiviseringsåtgärder.

En kvinna och en man vid ett biljardbord.

Marie Blumenberg, energi- och klimatrådgivare vid Timrå kommun, har hjälpt Fredrik Kerttu att energieffektivisera.


Hjälpte informationen på sidan dig?