Detektivarbete med energifokus sparade jättebelopp åt logistikföretag
Lagerföretaget Tree Logistics i Mjölby noterade att energiräkningen drog iväg rejält månad efter månad. Efter kontakt med kommunens energi- och klimatrådgivare gjordes nattvandringar för att hitta läckage. Flera energibovar upptäcktes och kunde åtgärdas.

Ann-Christin Nilsson Cedermo undersöker om det finns kalldrag i Mjölbyföretaget Tree Logistics lokaler med hjälp av läckagedetektorn med dess karaktäriskt näbbformade munstycke.
I det populära barnprogrammet ”Pingu” får tittarna följa en älskvärd lerpingvin på äventyr. Så fort något roligt händer tutar seriens hjälte gärna glatt med sin strutformade näbb.
När vi idag besöker lagerföretaget Tree Logistics i Mjölby har vi också med oss Pingu. Men nu i form av en läckagedetektor med trattformat munstycke som Mjölby kommun lät köpa in för att upptäcka tryckförändringar och kalldrag i lokaler. Valet av smeknamn blir snabbt begripligt när kommunens energi- och klimatrådgivare Ann-Christin Nilsson Cedermo tar fram läckagedetektorn och testar den runt lokalerna.
- Man kan följa ledningarna och upptäcka var det läcker. Och den finns att låna också för fastighetsskötare i kommunen, säger Ann-Christin.
Ett mycket användbart verktyg, skulle det visa sig, inte minst när Tree Logistics behövde se över sin energianvändning.
Från elintensivt snickeri till energismart lager
Tree Logistics verksamhet bygger på att de lagerhåller varor åt andra företag. De är därför känsliga för om marknaden sviker för deras kunder. När försäljningen gick ned för en av de största kunderna påverkades också Tree Logistics, och de behövde hitta sätt att spara.
En av de viktigare posterna att titta på blev elanvändningen i de 8 000 kvadratmeter stora lokalerna.
- Det är en gammal snickerifabrik från början, så de förbrukade nog väldigt mycket el här tidigare, berättar Martin Johansson, försäljnings- och marknadsansvarig vid Tree Logistics.
Han hade tidigare arbetat på ett kommunalt tillväxtkontor och visste att det fanns stöd att få som småföretagare, bland annat när det gäller energieffektivisering. Martin vände sig därför till kommunens energi- och klimatrådgivare för hjälp.
Tillsammans med konsulten Peter Karlsson undersöktes nu lagerhallar för att upptäcka kallras. Dessutom följdes olika elkabeldragningar upp för att se vilka som inte längre ledde någonstans utan bara drog ström utan anledning. Även ”Pingu” kom till påpasslig hjälp.
- Vi hittade lite problem med fjärrvärmen…, minns Ann-Christin.
- …och med ventilationen, lägger Martin till.

Energikonsulten Peter Karlsson är med vid besöket vid Tree Logistics och undersöker var det finns läckage.
Nattligt detektivarbete gav resultat
Men trots insatserna märktes det att lokalerna fortsatte att dra orimligt mycket el. Nästa åtgärd blev därför att nattvandra i lokalerna för att upptäcka ytterligare läckage. Ett smart koncept där man går en sorts energirond när verksamheten ligger nere (såsom under helger och nätter) och som rekommenderas av Energimyndigheten för att identifiera onödig energianvändning.
Läs om nattvandringar på energimyndigheten.se Länk till annan webbplats.
Snart identifierades också alltfler källor till hög energianvändning. Ann-Christin berättar:
- De gamla kablarna var klippta lite varstans. Man hade också glömt att koppla bort den gamla anslutningen när ny fjärrvärme installerades. Och anslutningshålen till den gamla fjärrvärmen var kvar i väggarna, så det strömmade in massor med kalluft där.
Dessutom upptäcktes att de gamla aerotemprarna som var ur drift inte var igenplomberade. De stod fortfarande fullt öppna och släppte ut värmen i lokalerna.
- Vi eldade för kråkorna, sammanfattar Martin.
Till detta tillkom bland annat att närvarostyrningen inte var aktiverad i lokalerna, varför belysningen var tänd dygnet runt, vardag som helg.
Problemen åtgärdades sedan löpande. Dessutom såg Tree Logistics till att säga upp ett tidigare mycket dyrt elavtal om fem kronor per kilowattimme.
- Tidigare förbrukade vi 200 000 kilowattimmar på ett år, så det var en miljon kronor per år. Nu betalar vi 80 öre per kilowattimme och förbrukar ännu mindre, konstaterar Martin glatt.
Då Tree Logistics bara kallhyr lokalerna i befintligt skick behövde företaget också diskutera den höga energianvändningen med fastighetsägarna.
- Det slutade med att jag kunde fakturera fastighetsägarna en del av det elöverskott som vi hade debiterats. Framför allt gällde det straffavgifterna för fjärrvärmen, berättar Martin Johansson.

Martin Johansson, försäljnings- och marknadsansvarig vid Tree Logistics, såg att företagets energianvändning var väldigt hög och deras elavtal dyra. Efter noggrann genomgång kunde han sänka kostnaderna med många hundratusentals kronor.